Mozaik Život

Isprobajte ovo

Spavate li i vi u 'pogrešnoj pozi'? Možda se tu krije razlog za vaše jutarnje probleme: sporni položaj može stvoriti 'stres' za kralježnicu i prouzrokovati bol u čitavome tijelu 

Isprobajte ovo

Ako spadate u onaj sretniji dio populacije koji nema problema sa snom, a svaku večer prilikom lijeganja na jastuk zaspete kao beba, vjerojatno se ne pitate spavate li - pogrešno.

Što uopće može biti loše u noći kvalitetnog sna, nakon koje se budite svježi i odmorni, spremni za nove radne pobjede? 

I ne baš? Onda vjerojatno spavate pogrešno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beth Darby (@bethdarby1) on

Jer ako se svakog jutra, bez iznimke, probudite s boli u leđima i vratu, a potrudili ste se već uložiti i u jastuk i madrac, i u nadmadrac i posteljinu, pa i pidžamu, moguće je zaista da spavate u pogrešnoj pozi.

A nekoliko je istraživanja potvrdilo da bi ona mnogima omiljena, na stomaku, mogla biti izvor problema. Naime, kako piše Healthline, pozicija u kojoj prednjim dijelom ležite na podlozi mogla bi dugoročno utjecati na pojavu boli u predjelu vrata i kralježnice.

Istraživanje Mayo klinike navodi pak kako spavanje na stomaku stavlja pritisak na vaša leđa, budući da se većina mase vašega tijela "odmara" u sredini, pa je teže držati kralježnicu u prirodnom položaju.

Kako se ona ne bi iz noći u noć nalazila pod opterećenjem, stručnjaci ove klinike pišu kako biste trebali pokušati zaspati na leđima. Ako se ujutro i probudite na stomaku, barem ćete znati da niste baš cijelo vrijeme proveli u "štetnoj" pozi.

Ovaj "stres" za kralježnicu može izazvati bol u čitavome tijelu, ne samo u području leđa, stoji dalje. Glava u pozi na stomaku stoji sa strane, točnije, okrenuta na jednu ili drugu stranu jastuka, što vas ponovno dovodi u neprirodan položaj i može prouzrokovati bol u vratu.

Ako muku mučite s jutarnjim leđoboljama, ništa vas ne košta da pokušate jednu večer leći - na leđa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skincare | Beauty | Health (@officialmetivia) on

Naslovnica Život