Mozaik Život

RODITELJSKE ULOGE

Nemojte učiti na vlastitim greškama, poslušajte savjete profesora koji vrlo precizno dočarava kako odgajati uspješno dijete; Evo što je najsnažniji faktor

RODITELJSKE ULOGE

Ne postoji jedinstveni recept za uspješan odgoj djeteta i zbog toga je to jedan od najizazovnijih zadataka u životu. Nema sumnje da se svaki roditelj često pita kako postići da njegovo dijete dobro napreduje i izraste u uspješnu odraslu osobu.

Na ovo pitanje odgovor je ponudio profesor Ronald Ferguson s Harvarda, koji je autor knjige "Formula: otkrivena tajna kako odgojiti uspješno dijete" (The Formula: Unlocking the Secrets to Raising Highly Successful Children).

Kako je sam autor objasnio za Harvard Gazette, njegov se rad temelji na dugogodišnjem proučavanju uspješnih učenika, odnosno njihovih roditelja, te načina na koji su se školovali. Zajedno s koautoricom Tashom Robertson pod povećalo su uzeli različite načine odgoja i zaključili da roditelji trebaju igrati osam ključnih roditeljskih uloga da bi odgojili uspješno dijete i otkrili koje su to.

Partner u ranom učenju

Uloga koju roditelji moraju odigrati prije nego što dijete krene u školu. Ferguson je uvjeren da je ta uloga najvažnija, jer, kako je rekao, najuspješniji studenti u njegovom istraživanju znali su čitati i pisati prije nego što su sjeli u školske klupe.

Zrakoplovni inženjer

Uloga je to u kojoj roditelji nadziru čimbenike okoliša koji utječu na dijete, štite ga od opasnosti i brinu se da mu pruže sve što mu je potrebno za uspješan razvoj i poduzimaju odgovarajuće mjere kada mu to nije dano.

To nisu tzv. roditelji helikopteri koji djetetu ne daju prostor za izgradnju samostalnih veza i odnosa i nameću im vlastite interese i strahove, već roditelji koji im dopuštaju da se nenametljivo razvijaju u neovisnu ličnost. Primjerom i vlastitim ponašanjem odgovoran roditelj na dijete prenosi norme i vrijednosti.

Onaj koji popravlja

Dobri roditelji uvijek se trude da djetetov razvoj ne ometa nikakav nedostatak i spremni su svladati svaku prepreku i srušiti zidove da bi mu pokazali da se snagom volje može sve postići.

Onaj koji otkriva

Roditelj koji otkriva djetetu omogućuje upoznavanje svijeta posjetom muzejima, knjižnicama, događajima, izložbama, predstavama. Sve s namjerom da mališanu otvara vidike i da upozna što više aspekata života.

Filozof

Uloga u kojoj roditelji, prema uvjerenju profesora Fergusona, pomažu djetetu da otkrije smisao života postavljajući im duboka pitanja i nudeći odgovore na njih, ali tako da nikad ne podcjenjuju djetetovu sposobnost razumijevanja suštine života, već poštujući je i pokušavajući je razumjeti.

Model

Klasična roditeljska uloga je ona u kojoj odgovorni roditelj primjerom i vlastitim djelovanjem na dijete prenosi norme i vrijednosti. Naime, biti model svojoj djeci je najmoćniji faktor u usvajanju osnovnih životnih smjernica.

Motivator

Uloga u kojoj roditelji uče dijete kako ostati vjeran sebi poštujući druge, čak i kad su prisiljeni boriti se za svoje stavove koji odstupaju od uvjerenja većine ili nadređenih.

Navigacijski glas

To je glas koji će u djetetovoj glavi odzvanjati i nakon što napusti dom. Glas koji pomaže mladoj osobi u novim životnim situacijama i temelji se na poštovanju autoriteta, a ne na strahu od njih.

Zaključno, profesor Ferguson navodi da je najsnažniji faktor uspješnog odgoja motivacija oca i majke da budu najbolji roditelji. To je motivacija čiji je izvor najčešće osobno iskustvo.

Možda je to nešto što su sami iskusili i ne žele da dožive njihova djeca. To može biti i pozitivno iskustvo koje bi željeli osigurati svojim potomcima da bi stekli vrijednosne sudove koje su njima pomogle na putu do njihova cilja.

Svaki roditelj mora imati viziju onoga što bi njegovo dijete trebalo postati, i ta vizija ih vodi i inspirira. Ali bez obzira na to koja motivacija vodi roditelje, ključno je da ih oni slijede i da dobro odigraju ovih osam ključnih obrazovnih uloga. Ni jedna od njih nije laka, ali sve su neophodne da bi dijete izraslo u uspješnu odraslu osobu, tvrdi prof. Ferguson.

Naslovnica Život