Mozaik Život

Preskupi proizvodi

'To je najveći mit za koji sam čula': stručnjakinja za zdravlje kose razbila dvije predrasude koje mnogima čine život težim, ovo su njeni jednostavni savjeti za bujniju i ljepšu frizuru

Preskupi proizvodi

Oni koji nisu rođeni s punom glavom guste kose, savršeno dugačke, uvijene i bujne, vjerojatno su se u svojemu životu naslušali savjeta i savjeta o tome kako njegovati svoje tanašne vlasi, sve s ciljem kako bi ih progustili i frizuru učinili što boljom. 

A što je veća količina ideja, lakše se i izubiti u pokušajima. Preskupi preparati, šamponi i maske, losioni za njegu vlasišta i kapsule koje obećavaju "djelovanje iznutra" samo vam ostavljaju račun u minusu, a ni preskakanje pranja nije vam donijelo neku veliku sreću...

O pravilnoj njezi kose progovorila je stručnjakinja za njegu vlasišta, specijalizirana trihologinja zaposlena u klinici Philip Kingsley, Zoë Passam. Njene savjete donosi britanski Guardian, a prvo na što se osvrnula razbijanje je mita koji mnogima zadaje probleme.

"Najveći mit za koji sam čula je da je prečesto pranje kose loše za nju, no tu ne pronalazim nikakvo racionalno objašnjenje. Kosa je s vama gdje god idete, sakuplja nečistoću i zagađenje, znoj, prirodna ulja i odumrle stranice kože. Možete ju prati svakoga dana ukoliko to želite. Ne oduzimate joj nikakva prirodna ulja, budući da ona ne putuju od skalpa dolje, naročito ako je kosa tretirana bojom. Fiziološki, sva je kosa ista. Razlika je samo u obliku vlasi...", objašnjava Passam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dougllas Dias (@dougllas) on

Ipak treba šampon

Osvrnula se u svojim savjetima i na trend pranja kose regeneratorom. Zagovornici ovog načina tvrde da preskakanje šampona ("no poo") ostavlja kosu svilenkastom i mekom, a nakon razdoblja prilagodbe, dovoljno postane ispirati kosu vodom.

"Generalno smatram da bi svi trebali koristiti šampone. Sadrže surfaktante koji su tu kako bi isprali višak ulja i prljavštine", kaže.

Savjeti vrijedni zlata:

- dobro namočite kosu (ako osjećate da jedno šamponiranje nije dovoljno, to je u pravilu zato što ste šampon tavili na nedovoljno natopljenu kosu)

- dovoljna je količina šampona veličine jedne manje kovanice (1kn)

- utrljavajte šampon u vlasište, vrhove ne dirajte (do njih će ionako doprijeti dovoljna količina šampona)

- ukoliko perete kosu svaki dan, ne trebate ju dvaput šamponirati

- ako imate kratku kosu, ne morate u svakome pranju koristiti regenerator

- ako je kosa tretirana bojom, trebali biste ju njegovati regeneratorom ili maskom (zaglađuje vlas, stavite ga od sredine dužine kose prema dolje)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

All the OUAI up. @ashleyantoinebeauty used Texturizing Hair Spray to create this messy updo.

A post shared by OUAI Haircare (@theouai) on

Naslovnica Život