Mozaik Život

VIŠESTRUKO RJEŠENJE

Svi su se zakačili za ovaj hit začin, ali već vam je upropastio odjeću i namještaj? S ovim jednostavnim trikom riješit ćete se efikasno ubitačnih mrlja i još ćete ga rađe koristiti

VIŠESTRUKO RJEŠENJE

Kurkuma je stasala u jedno od sveprisutnijih i popularnijih začina i u zapadnjačkom svijetu, pa i na našem terenu, koji dodatno obogaćuje brojna jela (savršen je dodatak riži, slasticama, maslacu, siru, ribi, peradi, mesu, marinadama, omletima, može se dodati u juhu...), a pripisuju joj i brojna protuupalna svojstva.

Zbog svoje primamljive narančasto-žućkaste boje i intezivnog djelovanja pokazala se, pak, "opasnom" po odjeću i namještaj, jer zna ostaviti jarke mrlje, s kojima je teško izići na kraj.

Brojni su se osvjedočili kako se tragovi kurkume ne mogu ukloniti ni sapunom ni deterdžentom, no postoji način da se doskoči i tom problemu. I zapravo je vrlo jednostavan!

Liz Moody je na portalu Mind Body Green, naime, posvjedočila kako je, osim hrane, kurkumom "začinila" i daske za rezanje i jastuke skupog broda kojeg je iznajmila. Kako se nije nikako uspjela riješiti neugodnih "nuspojava" omiljenog začina, u pomoć joj su joj priskočili sa savjetom da predmete samo izloži suncu, te su mrlje nakon tri sata zaista potpuno nestale.

U kurkumi se naime nalazi spoj kurkumin, koji se s lakoćom raspada na sunčevoj svjetlosti i stoga se brzo može ukloniti sa svih predmeta i površina. Upravo iz tog razloga začin je važno držati na hladnijem i mračnijem mjestu kako ne bi izgubio svoju djelotvornost. 

Kurkuma se smatra prirodnim "čistačem organizma", a tajna njegove ljekovitosti se krije upravo u žutonarančastoj boji, odnosno kurkuminu. Taj sastojak ima izuzetno blagotvorno djelovanje kod ljudi s uznapredovalim oblikom bolesti jetre, osobito kod tzv. masne jetre (fibroze.)

Korijen je srodnik đumbira, a najčešće se koristi kao samostalni začin ili kao neizostavan dio curryja, poznate začinske mješavine. Ako je dodate u juhu, postat će intenzivno žute boje, iako to neće bitno utjecati na okus...

 

Super savjeti gdje je koristiti


• Sanirajte ogrebotine nanošenjem malo kurkume, pa je nakon nekoliko minuta isperite hladnom vodom.

• Olakšajte bolove u grlu napitkom kojeg ćete dobiti tako da pomiješate 1 čajnu žličicu kurkume s vrućom vodom.
 


• Oblog za ranu možete načiniti od paste, koju ćete 'zamijesiti' od 4 žlice brašna, 2 čajne žličice kurkume u prahu, 1 žličicu ulja i 1/2 žličice nerafinirane soli s vodom. Zamotajte ranu.

• Smanjiti izbijanje akni možete pastom od sezamova ulja i kurkume

• Ako vas muči žgaravica pomiješajte kurkumu i sol (u istim omjerima) s toplom vodom i popijte.

• Jogurt pomiješan s kurkumom nakon obroka pomoći će u otklanjanju probavnih smetnji.

J. Luetić

 

Naslovnica Život