Mozaik Život

AUTOHTONI I NEZAUSTAVLJIVI

Rogošići su najjača glazbena obitelj u Dugopolju i šire: tata Oliver svira sve živo, mama je menadžer i čudo od žene, a 9-godišnji blizanci bi mogli biti svjetska senzacija

AUTOHTONI I NEZAUSTAVLJIVI

Ako postoji dugopoljska inačica planetarno popularne "Kelly family", utjelovila ju je obitelj Rogošić.

Mama Marijana Botić Rogošić (47), otac Oliver (51) i devetogodišnji blizanci Karla i Roko, naime, toliko su muzikalni i rasplesani da bi čak po izvjesnim vještinama i globalno poznatije, rečene Irce, mogli zasjeniti!

Dakle, govorimo o obitelji čiji je osnivački par – supružnici Botić Rogošić – utemeljio KUD Pleter iz Dugopolja, mjesta koje objedinjuje podrijetlo oboje supružnika, doduše danas nastanjenih u Splitu. Marijana je dugogodišnja vrsna plesačica i pjevačica ponikla iz KUD-a Brodosplit, u kojemu je i upoznala supruga, a on pak muzicira na više od dvadeset glazbala, mahom onih tradicijskog spektra.

– Da, Oliver svira: gajde, dude, sve tambure – od bisernice do bugarije – bilogorske dvojnice, samice (ličke dangubice), sopele, šurle, mihove, diple, jedinke (frule), lijericu, šargiju, gusle, sve iz mandolinskog sastava i tako dalje – nabraja Marijana mnoge instrumente od kojih za neke, pošteno govoreći, nismo nikad ni čuli.

Samouki genijalac

Oliver je samouki genijalac, to možemo slobodno reći, svojevrsni glazbeni poliglot koji je to bio još i prije negoli je kao dragovoljac Domovinskog rata postao vojni umirovljenik. Marijana je, pak, diplomirana ekonomistica i apsolventica informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, te je osim u upravi "Pletera", koji uskoro puni dva desetljeća rada, angažirana i kao voditeljica lokalne akcijske grupe "Zagora" na povlačenju sredstava iz EU fondova za poticaj poljoprivrede u ruralnim područjima Dalmatinske zagore, točnije općina: Muć, Lećevica, Klis, Dicmo, dakako i Dugopolje...

Agilna Marijana k tomu organizira i školu hrvatskog folklora posredstvom Hrvatske matice iseljenika, osmislila je "putujuću manifestaciju" naziva "Blagdan" koja promovira autohtone proizvode i zaštićenu kulturnu i etno-baštinu, dionica je arheološkog projekta "Ceste koje carstvo znače", suosnivačica Saveza svih KUD-ova (Kulturno-umjetničkih društava, nap.a.) Splitsko-dalmatinske županije (ima ih šezdeset dva), k tomu radi s dječjim ansamblom "Pletera", no fokus svojega razgranatog djelovanja stavila bi na jedan kuriozitet s egidom "grupa u grupi".

Pučko pjevanje

– Unutar KUD-a Pleter imamo žensku etno-skupinu "Šušanj", koju čine samo četiri članice. Mi se bavimo isključivo pučkim pjevanjem, odnosno rekonstruiramo i od zaborava spašavamo glazbeno pjevanje prohujalih vremena s područja Dinarida i Bosne i Hercegovine – govori naša sugovornica.

Takvo muziciranje, valja reći, nije na prvu milozvučno; štoviše, zvuči dosta teško, oporo, a izvodi se kao ojkalica, rera, ganga i treskavica, napominje Marijana.

– Mnogi ne znaju da je papa Grgur jedino Hrvatima odobrio služenje mise na svojem jeziku, a ne latinskom. Zato nas kao posebna cjelina intrigira srednjovjekovna sakralna glazba, a u tom smislu pokrenula sam i festival "Musica sacra, musica viva", koji je doživio dva izdanja i događa se u rujnu – napominje osnivačica.

Zanimljivo je da je "Šušanj" kao sastavni dio "Pletera" gostovao na izvedbi crossover hip-hop skladbe sastava "Dječaci", pjesmi "Struja".

– Također smo glasovno poduprle grupu "Ozon" iz Trilja u obradi pjesme "Cetina" koju u izvorniku pjeva Dražen Žanko. Ta je izvedba ujedno postala soundtrack "Thrill blues festivala" – veli umjetnica i menadžerica koja, međutim, s jednakim žarom radi još nešto u korist očuvanja tradicijskog i autohtonog.

– Da, šijem i replike narodnih nošnji, od kojih su neke izložene u muzejskom postavu Narodne knjižnice u sklopu Doma kulture Dugopolje – kaže Marijana.

Mandolina iz Pariza

Familija Rogošić, utemeljitelji KUD-a Pleter dakle, u svojoj obiteljskog zbirci uz nošnje posjeduju i puno rijetkih glazbala, među kojima je i drevna mandolina iz Pariza, izgrađena 1913. godine, a sa Sicilije im je nedavno stigao i laudenas. Uz tatu "Okija" (Olivera, nap.a.), koji vodi glazbene radionice posredstvom Hrvatske glazbene mladeži i umjetničke organizacije "Artis" u suradnji s poznatim glazbenikom Jadranom Vuškovićem, i devetogodišnji blizanci Karla i Roko već muziciraju na nekim od gore spomenutih glazbala...

– Djeca sviraju zasad gusle, diple i dvojnice, plešu, pjevaju a posebice se ističu kao vrsni "reraši", reproduciraju sekundu kao i tercu, što je odlika vrhunskih sluhista! – stručno će ponosna mama.

– Karla je, k tomu, već specijalistica za divojačku ojkavicu, izvodi i najstariju sačuvanu kompoziciju "Sanče ranče", tradicijsko dugopoljsko pjevanje. Naš dječji ansambl inače je državni prvak u očuvanju folklora za 2018. godinu, nije bilo lako izboriti se lani u Kutini u tako jakoj konkurenciji – napominje "mater familias" najjače glazbene obitelji Dugopolja, ali zasigurno i puno "duže i šire"...

Naslovnica Život