Mozaik Zdravlje

isplati se probati

Muka vam je od besanog prevrtanja po krevetu? Donosimo tri jednostavna rješenja za vruće ljetne noći, primijenite ih već večeras i spavat ćete mirno do jutra

isplati se probati

Ljetne vrućine i dobar san baš i ne idu pod ruku, zar ne? Ako vam je već sad muka od pomisli na još jednu noć isprekidanog sna zbog vrućine, iskušajte ove trikove za bolje spavanje na visokim temperaturama.

Već sad napunite 2-3 boce (najbolje bi bilo koristiti termosice) vodom i stavite ih da se dobro ohlade. Petnaestak minuta prije odlaska na spavanje stavite ih u vrećicu pa u jastučnicu ili staru majicu i smjestite u krevet. Ležaj će vam ugodno rashladiti pa ćete lakše zaspati. Prije nego utonete u san stavite boce nadohvat ruke pa ćete, ako se probudite od vrućine, brzo temperaturu kreveta vratiti na optimalnu. Za istu svrhu poslužit će i zamrznute kuhinjske spužvice. Korisitite ih na isti način.

Prije odlaska na spavanje desetak minuta namačite noge u mlakoj, skoro hladnoj vodi. Kad ste s tim završili, rashladite ruke i vrat vlažnim ručnikom, a možete navlažiti i kosu. Ne pomogne li išta od navedenog, pokušajte nabaviti čarape s gelastim ulošcima prikladnim za rashlađivanje (naći ćete ih na stranicama za online kupovinu pod nazivom cold therapy socks). dobro ih ohladite pa nosite tijekom cijele noći.

Ne smeta li vam neobičan osjećaj mokre posteljine, smočite plahtu kojom ćete se pokriti, snizit će vam tjelesnu temperaturu i pomoći da lakše zaspite. Pri tome savjetujemo da ispod sebe stavite ručnik ili dvostruko presavijenu plahtu, kako vam vlažna ne bi smočila madrac.

 

 

Naslovnica Zdravlje