Mozaik Zdravlje

Stroge sankcije

Ako ne cijepite dijete, ne možete ga upisati u vrtić: s povećanjem broja oboljelih od ospica odlučili se obračunati udarom na džep roditelja

Stroge sankcije

U susjednoj Italiji stupila je na snagu nova regulativa koja se odnosi na cijepljenje. Nova pravila kažu da djeca u dobi do 6 godina neće moći pohađati vrtić ako njihovi roditelji ne dostave potvrde da su primili obavezna cjepiva. To uključuje, između ostalog, cjepiva protiv ospica, rubeole i zaušnjaka.

Rok od ponedjeljka određen je nakon višemjesečnih rasprava o obveznom cijepljenju u Italiji. To je dio tzv. Lorenzovog zakona, nazvanog po bivšem talijanskom ministru zdravstva, koji zahtijeva obvezno cijepljenje prije polaska djece u školu. Iako sada dječji vrtići mogu odbiti prihvatiti necijepljenu djecu, škole ne mogu poslati kući školske obveznike - djecu u dobi od 6 do 16 godina.

Međutim, i u ovom slučaju roditelji mogu biti biti sankcionirani, a predviđena je kazna od 500 eura.
Jedan od glavnih razloga za uvođenje Lorenzovog zakona bio je povećan broj slučajeva ospica među djecom u Italiji. Prema podacima talijanskih vlastiovaj bi zakon trebao pridonijeti povećanju broja cijepljene djece.

Cilj je osigurati da se najmanje 95 posto stanovništva cijepi, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Izuzetak su samo djeca čije se cijepljenje ne preporučuje zbog određenih zdravstvenih problema povezanih s oslabljenim imunološkim sustavom.

Takav je bio slučaj 8-godišnjeg dječaka iz Rima koji je prošlog mjeseca nakon liječenja leukemije nije mogao vratiti u školu, jer je rizik od infekcije bio prevelik s obzirom na veliki broj necijepljene djece u školi, pa čak i njegovom razredu. Aktualna talijanska ministrica za zdravlje Giulia Grillo, uspješno je odolijevala političkim pritiscima potpredsjednika vlade Mattea Salvijina koji su željeli ostvariti odgodu za primjenu novog zakona, prenosi Il Primato Nazionale.

Naslovnica Zdravlje