Mozaik Zdravlje

Bez 'infišavanja'

Ne može bez 'otrovnog' sastojka? Nakon godina upozorenja i bačenog novca, ova informacija možda vas natjera da se zapitate kakvu pastu za zube kupujete

Bez 'infišavanja'

O oralnom zdravlju uče se djeca u vrtiću, od malih nogu, a što idemo stariji sve smo više svjesni važnosti pravilnog održavanja zubne higijene.

Jedna je to od ključnih stvari kada je u pitanju svakodnevna briga o vlastitome boljitku, a nije ni esetski aspekt zanemriv - tko ne želi lijep, blistav osmijeh?

No bilo bi prejednostavno samo kupiti prvu pastu za zube s reda, odnosno police, svakodnevno pročetkati, ispljunuti i mirno na spavanje. Osim postupaka četkanja samoga (kružni, nježni pokreti), tu je i odabir četkice, paste, konca...

A prije nekoliko godina jedna je tema naročito uznemirila one koji pokušavaju svoju dozu higijene ostvariti na što prirodniji način. Riječ je o fluoridima u pastama za zube.

O njihovoj štetnosti progovorio je i britanski stručnjak za stomatologiju Tony Talbot, ali on ih, naspram nekih drugih svojih kolega, nije uvrstio u "posebno štetne sastojke". Čini se da su mnogi "infišavali" - uzalud.

On, naime, smatra da fluor koji "obične" paste za zube sadrže u manjim količinama nikako ne može naštetiti ljudskome zdravlju, dapače, tvrdi da bi se ovaj navodno "otrovan" sastojak, što također negira, svakako trebao naći  u našim ustima ako mislimo izbjeći pojavu karijesa.

Tome u prilog ide i posljednje istraživanje udruge Cochrane. Riječ je o humanitarnoj organizaciji osnovanoj u Velikoj Britaniji, a čiji su rezultati istraživanja bazirani na čistim dokazima koje ispituju zaposlenici u zdravstvenim ustanovama na temelju pacijenata. Organizacija broji preko 30 000 volontera iz čitavoga svijeta, a ponose se iznimno preciznim rezultatima istraživanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cochrane UK (@ukcochranecentre) on

Njihovo posljednje istraživanje objavljeno je 4. ožujka ove godine, a tiče se upravo dentalne higijene. U njemu je dokazano kako paste za zube koje sadrže "štetni" fluor značajno utječu na smanjenje karijesa u odnosu na one koje ga ne sadrže. 

Ukratko, možete zaboraviti na skupe "prirodne" alternative - sve što trebate tražiti u pastama za zube jest da je postotak fluora koje one sadrže u skladu s odobrenjima, naročito kad je riječ o zubnoj higijeni djece i adolescenata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cochrane UK (@ukcochranecentre) on

Naslovnica Zdravlje