Mozaik Zdravlje

sada je i službeno

Pripravci od medicinske konoplje stižu krajem veljače

sada je i službeno

Nakon što je u Hrvatskoj djelomično legalizirana medicinska upotreba kanabisa, uskoro bi mogao početi i uvoz sirovine za proizvodnju pripravaka na bazi konoplje koju bi preuzeo Imunološki zavod.

-Dogovori oko potpisivanja ugovora s jednom kanadskom tvrtkom o prvoj nabavi već su u tijeku, a ako kvaliteta sirovine bude po sastavu i kvaliteti odgovarala Pravilniku o uporabi indijske konoplje, te ako to potvrdi Povjerenstvo za analizu i preporuke o primjeni indijski konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe i Ljekarnička komora, prvi pripravci bi mogli stići u hrvatske bolnice i ljekarne krajem veljače ili početkom ožujka - potvrdila nam je ravnateljica Imunološkog zavoda dr. Nevenka Kovač. Naravno, sve pod uvjetom da se do tada završi i postupak pribavljanja potrebne uvozne dokumentacije.

Dok traje procedura usuglašavanja cijene i drugih modaliteta ugovora za nabavu ove strogo regulirane sirovine, u Imunološkom zavodu doznajemo da se pregovara s vrlo ozbiljnim prozvođačem koji ima urednu dokumentaciju i registriranu proizvodnju u svojoj zemlji, te da zadovoljava sve zahtjeve u vezi s kvalitetom i koncentracijom aktivne supstancije THC-a za proizvodnju medicinskih pripravaka.

Štoviše, ističe ravnateljica, kanadski partner je zainteresiran i za financiranje kliničkih ispitivanja primjene pripravaka na bazi THC-a kod pacijenata u hrvatskim bolnicama u koordinaciji s njihovim istraživačkim centrom, a Hrvatska bi bila prvi europski partner toj kanadskoj tvrtki.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravlja je prethodno pripremilo i zakonodavni okvir za primjenu kanabisa u medicinske svrhe izmjenom Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, s ciljem da se osobama oboljelima od karcinoma, multiple skleroze, određenih najtežih oblika epilepsije i AIDS-a omogući dostupnost lijekova na bazi kanabisa pod kontroliranim uvjetima i na temelju obavezne preporuke liječnika specijalista.

Inače, gotovi lijekovi na bazi kanabisa mogu se propisivati pacijentima u indikacijama za koje su registrirani i u dozama navedenima u Sažetku opisa svojstava lijeka. No, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj ne postoje registrirani gotovi lijekovi na bazi kanabisa, oni nisu redovno dostupni na hrvatskom tržištu, već ih je moguće uvesti iz neke od država članica EU-a u kojima su registrirani.

Uvoz se obavlja preko veledrogerije, temeljem pojedinačnog recepta koji je na preporuku liječnika specijalista propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, te dodaju da su na taj način od rujna prošle godine uvezene određene količine ovih lijekova.

Što se tiče brojnih prigovora na račun uvoza sirovine za proizvodnju lijekova na bazi konoplje, za čiji uzgoj u Hrvatskoj postoje idealni uvjeti, iz Ministarstva odgovaraju:

- U Republici Hrvatskoj nije započeo uzgoj konoplje za medicinske svrhe, iako Zakon o suzbijanju zloporabe droga već sada daje tu mogućnost. S obzirom na to da se radi o sadnji kanabisa s visokim postotkom THC-a, i vrlo osjetljivoj problematici s velikim potencijalom zloporabe, prethodno bi bilo nužno izmijeniti i dopuniti Zakon o suzbijanju zloporabe droga na način da se detaljno propišu uvjeti pod kojima je takva sadnja moguća, pitanje otkupa, prerade, proizvodnje i sl., što u ovom trenutku nije propisano - ističu u Ministarstvu.

Vezano uz dostupnost „lijekova na bazi industrijske konoplje“ na hrvatskom tržištu, treba znati da se za izradu lijekova, bilo da se radi o gotovim lijekovima ili magistralnim, odnosno galenskim pripravcima na bazi konoplje, ne koristi tzv. industrijska konoplja, tj. konoplja koja po propisima EU-a ne sadrži više od 0,2% THC-a. Uzgoj „industrijske konoplje“ dopušten je po hrvatskim propisima i u nadležnosti je Ministarstva poljoprivrede koje donosi podzakonske akte koji reguliraju to područje.

Sukladno praksi u državama koje su ozakonile sadnju kanabisa u medicinske svrhe (pri čemu se misli samo na proizvodnju lijekova i sirovine za pripravu magistralnih i galenskih pripravaka), ona se odvija preko državnih agencija, odnosno centralizirano. Također, za uvoz sirovine za izradu magistralnih i galenskih pripravaka na bazi kanabisa predviđen je centralizirani postupak od strane državne institucije, pa će to u Hrvatskoj biti Imunološki zavod.

 

 


JAVORKA LUETIĆ
 

 

Naslovnica Zdravlje