Mozaik Zdravlje

zdravi đir

Da, vi to možete! Kreće prva splitska škola trčanja za odrasle

zdravi đir

I Split ima svojih zaljubljenika u trčanje, bilo ono rekreativno ili natjecateljski, a prvu školu trčanja za odrasle u Splitu pokrenula je neprofitna Udruga Društvo Športske Rekeracije ''Proaktiv'', u suradnji s Atletskim klubom ASK-Split.

Jedan od glavnih ciljeva Društva je promicanje sportske rekreacije, unapređenje zdravlja i kvalitete življenja. Društvo djeluje organizacijom sportskih aktivnosti u cilju osmišljavanja kvalitetnijeg slobodnog vremena za pripadnike svih dobnih skupina, poduka i trening djece, mladeži i odraslih na rekreativnom nivou.

'Glavni cilj škole trčanja je popularizirati trčanje, okupiti sve one hodače, trkače početnike, trkače rekreativce… naučiti ih osnovama pravilnog hodanja i trčanja, čime će ne samo unaprijediti zdravlje, već će kroz voljni aspekt biti zadovoljniji, sretniji, spremniji, željni napretka i poboljšanja svoje sportske forme.

Pravilnim načinom trčanja učimo naše polaznike postupnosti i umjerenosti, savjetujemo kako izbjeći moguće sportske ozljede, koju opremu koristiti, što izbjegavati u treningu, kako disati, što i kad jesti, piti.., poručuju iz splitske škole trčanja koju vodi profesorica kineziologije Ana Ljubić.Za one koji nisu za trčanje, za njih je splitski tim pripremio program hodanja, jednako zanimljivo osmišljen  s ciljem da i polaznici starije i srednje dobi, koji nemaju više interesa za trčanjem, a vole biti i boraviti u prirodi pronađu nešto za sebe.

'Split ima potencijal, ima klimu, ima more i Marjan, ima ljude koji vole trenirati i baviti se sportom, družiti, i zajednički pomicati granice. Uz to ima i one koji žele potaknuti druge na aktivnost, probuditi uspavane iz zimskog sna i ponuditi im alternativu.

Zajedničke pripreme za utrke, putovanja, druženja, planiranje i provedba planiranog, sve nas to zbližava. Mi učimo druge da zavole trčanje i to je naša najveća radost. Ne forsiramo nikog, ni na što. Vođeni stručnim i kontinuiranim radom i vlastitim trudom, garantiramo zajednički uspjeh.

Uz malo dobre volje i truda, pokoju kap znoja izgubit ćete sve vaše viškove i bit ćete sretniji. Ono što je bitno znati, jest da nikad ni u kom trenutku niste sami. Grupa je vaš pokretač, ona vas motivira i čini jačima. I da, vi to možete!, poručuju iz splitske škole trčanja.

Treninzi su kombinirani na ASK-a i na Marjanu, a novi program Škole Trčanja kreće prvim otvorenim treningom, 1. veljače u 19 sati u Parku mladeži.
 

psd, foto: shutterstock, privatni album

 

 

 

Naslovnica Zdravlje