Mozaik Showbizz

'PRVI DO SRCA'

Svi su se došli pokloniti neprežaljenom Ivi: Škoro blista otkad ga je 'strišala' politika, evo tko se u loži družio s Bandićem, a tko s Markačem

'PRVI DO SRCA'

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film "Prvi do srca - Ivo Gregurević" redatelja Branka Schmidta, ujedno i glumčeva dugogodišnjeg prijatelja.

Premijera je održana na prvu godišnjicu smrti Ive Gregurevića, javlja Jutarnji. Dokumentarac je rađen gotovo devet mjeseci i završen je prije mjesec dana, a Schmidt kaže da mu nikada u životu nije bilo tako teško snimiti film.

- Emocionalno me ispatio kao nijedan moj film dosad, sugovornici su plakali, prisjećali se Ive i govorili o njemu u superlativima. Teško mi je pao njegov odlazak i ova godina dana, čekam da prođe premijera i da odahnem - priznao je.

Projekciji u HNK-u prisustvovala su brojna poznata lica, među kojima smo uočili dobro raspoloženog Miroslava Škoru, koji kao da je prodisao i "problistao" otkako ga je politika ovom turom mimoišla.

Nina Obuljen Koržinek posebno se srdačno pozdravila s Mladenom Markačem, spisateljica Milana Vuković Runjić dijelila je ložu s imenjakom Milanom Bandićem, viđeni su i Hrvoje Hitrec, Miro Gavran, Nikša Kušelj, Mustafa Nadarević, Slaven Knezović, Goran Navojec i brojni drugi.

Što je, snimajući film o Gregureviću, otkrio o svom prijatelju, Schmidt je odgovorio u razgovoru za Jutarnji.

“Znao sam da je kao glumac bio silno omiljen među ljudima, ali otkrio sam cijeli niz mjesta gdje se on zavlačio, provodio vrijeme. Znao bi nestajati po tjedan dana.

Otkrio sam tog Ivu koji je na neki način bježao iz grada, bio je dijete sela i koliko god da je bio i gradski dečko i grad ga je afirmirao, on se svejedno volio naći tamo s ljudima, otići negdje daleko od pločnika, na selo.

Mislim da sam otkrio jednog Ivu koji nije bio baš toliko sretan koliko je profesionalno bio uspješan. Imam osjećaj da je ipak bio samotnjak, da je možda u dubini bilo neko nezadovoljstvo. Mislim da je dosta patio.

Imao je svoj džip kojim se vozao okolo, birao je najduže puteve kojima bi vozio u Orašje, išao po raznim selima. Tako je jednom slučajno zastao u Čigoču, sprijateljio se tamo s nekim ljudima, poslije je k njima godinama dolazio.

U tom dijelu gdje su oni nema ni signala, nema mobitela, interneta. Doduše, imaju oni fiksni telefon, ali on se nikada ne bi najavljivao, samo bi im banuo. Tako je radio i drugima. Ta njegova potreba da se ne najavi, on je svagdje dolazio nenajavljen, to je bio dio njegova šarma. Prešao bi 200 kilometara do nekoga, a ne bi se ni najavio da dolazi. Došao bi i rekao: ‘Evo me, tu sam!" - ispričao je Branko Schmidt. 

Prvi kadrovi filma počinju s Gregureviću najdražom pjesmom “Golubice bijela”, koju pred praznom pozornicom HNK pjeva Anja Šovagović, koja je sa suprugom nazočila premijeri.

 

 

Naslovnica Showbizz