Mozaik Showbizz

SOLI NA REP

Pažanina sam pitala za ljubavni status, ali i recept za palamidu: naša je novinarka 'ispipala' popularnog Splićanina, evo što je 'dočijukala'

SOLI NA REP

Ako je kuhar Ivan Pažanin suzdržan sa soljenjem hrane koliko i u intervjuima, pogotovo kad su u pitanju malo privatnija, onda bi ga birala čak i poneka svekrva, a kamoli koja mladica šta se još nije ni razvila u gurmanicu.

Dakle, ako samo spomeneš zaljubljenost ili možda novu vezu, idemo dalje i ni riječ da bi rek'o. Pobogu, smatraju ga najzgodnijim chefom u zemlji, pa kako ćeš preskočiti osnovnu informaciju za one koje će uskoro uzdisati pred ekranima dok gledaju novu sezonu kulinarskog showa RTL-a "Tri, dva, jedan - kuhaj!" što kreće 21. listopada, a Pažanin je ponovno u žiriju.

Kuharsku pravdu dijelit će kandidatima zajedno sa Željkom Klemenčić i Tomislavom Špičekom, pristup neće bitno mijenjati. U emisiji mu je pojačanje u Domagoju Jakopoviću Ribafishu dobrodošlo, kaže da je "čovik fantastičan i gurman, odma se vidilo da spada među nas".

Kad već neće da otkrije ljubavni status, što je moglo biti "glavno jelo", proćaskali smo, reklo bi se, više o začinima. U kraćem razgovoru izvukli smo i ponešto za one koji vole kuhati.

Opet ste na televiziji? Opet u Zagrebu.

- Je, volin taj posao, ekipa je odlična, dobro se zabavljamo. Drago mi je da san se vratija i volin Zagreb.

Bili ste pomorac, pratite li situaciju s našim nestalim kapetanom Dinom Miškićem?

- Pratim, naravno, užasno je to bolno, srce se raspada, nadam se sretnom kraju. Inače, imam puno prijatelja pomoraca, ovo je svima nama vrlo emotivno.

Volite plivati, jeste li ovo ljeto pored posla uopće uspjeli skoknut do mora?

- Slabo, i to mi je krivo.

Volite 'bacit na picigin', nismo vas viđali na Bačama.

- Je, volin i to pogotovo zimi. U zadnje vrime posebno mi fali picigin. Kad se vratim u formu, vraćan se na Bače.

Koja su profesionalna oboljenja kuhara?

- Bole noge, leđa, cilo tilo. Ovo je fizički posal, tribalo bi vježbat za održavat zdravlje, jer ovo je i noćni posal, kad drugi spavaju i odmaraju se, ti si za špakerom...

Jeste li prošle sezone kuhali za nekog celebrityja?

- Jesan, za onoga hollywoodskoga glumca, onoga Owena Wilsona, odličan je i on i cila mu familija. Spremija san mu tjesteninu, ribu na gradele, ribu carpaccio...

Kad smo već kod ribe, evo stađun je od palamida. Kako biste je vi spremili da bude sočna, u pećnici s krumpirima pod foliju podlivenu vinom i maslinovim uljem ili na gradele?

- Uvik san za gradele, ali može i u pećnicu. Pazite, palamida nije bijela riba, ona je uvik malo suvasta, ali ja biran gradele.

Moj muž je filetirao i ispala je sočna s gradela. On tvrdi da je štos u duljini pečenja, dakle, nešto duže nego gire na tavi. Je li tako?

- Je, triba je znat držat na vatri na miru i može se učinit sočna. Normalno, važno je da je friška.

Aj kad smo kod korisnih pitanja, riješimo i jednu čestu dilemu. Treba li teletinu s krumpirima u pećnicu stavit isprva na naglo pa smanjit temperaturu ili obrnuto? Kako biste je vi uradili, to je česti nedjeljni ručak...

- Obrnuto. Dakle, stavija je pod foliju i peka na 170 do 180, ovisno o jačini pećnice, peka bi je, zavisi koliki je komad mesa naravno, jedno uru i po i onda bi pred kraj otkrija foliju i pećnicu pojača na maksimum pa pustija tako jedno deset minuta i to je to.

A di nabavljate maslinovo ulje?

- Svugdi, na Šolti, Braču, Istri...

Šoltani su digli cijenu na 120 za litru, je li to normalno, a samo zato šta je jedan otočanin dobija nagradu, sad svi poludili...

- A čujte, ako im je dobro, može, može. Ima ulja šta vride toliko, to je u redu.

Ma vraga je u redu, ali dobro. Idemo još malo o vama, čitam da volite filmove, koji žanr i koji ste zadnji gledali, 'Jokera' možda?

- Nisan stiga gledat "Jokera", čuja san da je super. Inače, volin trilere, iako sve zavisi od momenta. Volin gledat TV serije.

Serije? Koje?

- Paaa, evo, volin "Dva i pol muškarca" i "Teoriju velikog praska".

Naslovnica Showbizz