Mozaik Gastro

okus tradicije

Poznata splitska chefica otkrila nam je recept za najbolje fritule, kao i par zgodnih trikova, a mi smo doznali da se s omiljenim dalmatinskim kolačićima može napraviti i nešto mnogima nezamislivo...

okus tradicije

Bliži nam se Badnjak, u Dalmaciji nezamisliv bez vrućih, mirisnih, slatkih fritula. Kao što je običaj sa starinskim slasticama, svaka kuća će ih spremati po svom obiteljskom receptu, u nekih će biti od dizanog tijesta s kvascem, u drugih s praškom za pecivo, jedni će staviti jogurt, drugi dodati krumpir... 

Imate li vi svoj najdraži recept ili ste skloni eksperimentiranju? Koji god da je vaš odgovor, ponudit ćemo vam jedan iskušani, koji je s nama podijelila poznata splitska kuharica Marija Lulić, dugogodišnja šefica kuhinje u hotelu Park.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Božana (@cooking.therapy.boba) on

Ali najprije, 'ajmo malo o fritulama, a ako ne želite da vam razbijemo iluziju da je to naš izvorni kolač, preskočite ovo što slijedi i nastavite par redaka niže gdje vam, prije nego navedemo recept, nudimo jednu ideju. Nerviraju li vas novotarije i čvrsto se držite tradicije, nemojte čitati ni to.

Ali moglo bi vam biti žao.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ljupka Tanevska (@ljupka_tanevska) on

Dakle, fritule su vrlo dobro poznate ne samo u Dalmaciji i Istri, na Kvarneru, a s vremenom su postale popularne i u ostatku Hrvatske. Međutim, da su naše, autohtone - nisu.

Eto već tu blizu, u Italiji, imaju vrlo sličnu slasticu koju, od regije do regije, nazivaju frittelle, zippole ili zeppole. Osobito su omiljene u Napulju i Rimu, gdje ih nazivaju i Bignè di San Giuseppe i obavezno jedu na blagdan sv. Josipa u svibnju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vesna (@vesnas_suesse_welt) on

Niste nam povjerovali da su zeppole isto što i fritule? S obzirom da je riječ o slatkim, 'pufastim' prženim baloticama tijesta koje sadrži manje više iste omjere sastojaka, samo se često, kao kod nas jogurt, u tijesto dodaje ricotta, a nakon pečenja se posipaju šećerom, teško se oduprijeti tom zaključku.

Okej, u nekim se krajevima Italije uz pomoć vrećice s nastavkom oblikuju u kružiće, no i kod nas su u nekim familijama okruglaste, a u drugima 'rogate', kako tko voli.

Međutim, ono što je zanimljivo kod frittella odnosno zeppola je to što se često pune kremom. Aha, nije im dovoljno što su slatke, aromatizirane rumom ili drugim alkoholom te koricama citrusa, nego ih još i pune.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luisa Orizio (@allacciateilgrembiule) on

 

Omiljeni nadjevi su kuhana krema nalik onoj za krempite, ricotta pomiješana s kandiranim voćem, krema od čokolade, marmelada, a ponegdje se samo malo 'prošaraju' rastopljenom čokoladom i pospu sjeckanim pistacijama.

Hm, možda tu ideju ne bi bilo loše isprobati prije Badnjaka, zar ne?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucia Feligioni (@lucia_feligioni) on

A evo i recepta koji smo vam obećali na početku, nakon kojeg slijedi par savjeta iskusne chefice Marije.

Fritule na način chefice hotela Park

3 jaja
2 žlice šećera
360 g brašna
360 g čvrstog jogurta
2 žličice praška za pecivo
pola žličice soli korica naranče, limuna
žličica ruma ekstrakt vanilije.

Pomiješati jaja, šećer, koricu i ekstrakt vanilije, prosijati brašno s praškom za pecivo i soli. Dodati jajima i umiješati jogurt. Izmiješati u jednoličnu smjesu. Peći u vrelom ulju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lili B (@lilla.bu) on

Kako bi vam fritule što bolje uspjele i imale lijepi oblik, savjetuje Marija Lulić, žličicu kojom vadite tijesto svaki put prethodno uronite u ulje koje ste stavili u jednu prikladnu posudicu.

Volite li u fritule dodati grožđice, za ovaj recept bit će vam dovoljno 6 dekagrama, a prethodno ih obavezno namočite u par žlica ruma. Pecite, grickajte i uživajte! 

 
Naslovnica Gastro