Mozaik Gastro

probajte im odoljeti!

Znate li sve tajne punjenih paprika? Uz ove savjete omiljeno ljetno jelo bit će ukusnije, probavljivije i jeftinije, a cijelo susjedstvo će neodoljivo zamirisati...

probajte im odoljeti!

Sredinom ljeta ušli smo u sezonu punjenih paprika, omiljenog jela čiji prepoznatljivi miris mnogima u sjećanje priziva neke davne obiteljske ručkove. Recept je jednostavan i zahtijeva kvalitetno meso i svježe, mirisne paprike, no oko dodataka se vodi mali milijun sporova. Nećemo ulaziti u diskusije oko toga treba li staviti rižu i jaje u nadjev ili ne te treba li ga prodinstati prije punjenja jer vjerojatno imate svoju isprobanu (vjerojatno od bake naslijeđenu) formulu s kojom ste zadovoljni, no navest ćemo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovaj aromatični, praktični specijalitet napravite što bolje.

Evo vam odmah savjeta koji će pomoći z dilemi jeste li dovoljno posolili meso: napravite malu kuglicu, spljoštite je u pljeskavicu i ispecite na tavi. Kušajte i znat ćete treba li dodati još soli ili ne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentina Ljubić (@v_a_l_a_n_a) on

 

Znalci se kunu da je neizostavan korak za najbolje punjene paprike još sirovo, netom punjeno povrće prodinstati na svinjskoj masti. Dakle, kad napunite paprike, u posudu u kojoj će se kuhati dodajte žlicu masti (ili ulja, ako vam je tako draže). Paprike okrenite 'naopako', rupom prema dolje, pa ih popržite. Potom ih okrenite da bi se zapržile sa svih strana i uhvatile boju, ali pazite da ne posmeđe. Na ovaj način i meso i paprike pustit će gušt pa će umak u kojem ćete ih kuhati, bilo da se odlučite za mesni temeljac, vodu kojoj ćete kasnije dodati zapršku ili za pire od rajčice, biti ukusniji.

Toć će biti ukusniji i ako mu dodate malo pancete, a nadjev možete dodatno aromatizirati komadima paprike koje ste odrezali da bi ih mogli puniti - nasjeckajte ih i dodajte mesu, kapuli u ostalim sastojcima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WE LOVE VINKOVCI (@vinkovci_theoldesttownineurope) on

Evo vam i jedan mali trik za uštedu: manje ćete mesa koristiti ako nadjevu dodate ribane mrkve ili tikvice, s obzirom da su blage arome neće narušiti okus jela. Pripremate li veću količinu ovog jela ili su vam među ukućanima izbirljivci koji jedu samo meso, a paprike s prezirom ostavljaju na rubu tanjura, možete tek dio nadjeva upotrijebiti za punjenje, a od ostatka napraviti mesne okruglice. Kratko ih popržite da dobiju koricu pa ih skuhajte skupa s paprikama i po okusu se neće puno razlikovati. 

Ako vam punjene paprike teško padaju na želudac, svakako iz recepta izostavite zapršku. Umjesto toga možete isprobati kuhanje paprika u pasiranim rajčicama: najprije na malo ulja i vode (zbog lakše probavljivosti) prodinstajte malo kapule, dodajte pome pasate i kratko prokuhajte. Dotjerajte okus pa u teću poslažite punjene paprike i dolijte vode da ih prekrije te kuhajte kao i inače.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanja Manasijevic (@sanjamanasijevic) on

 

Svakako iskušajte i pečenje umjesto kuhanja: gore opisani umak ulijte u vatrostalnu posudu, poslažite paprike i sve zapecite 20-ak minuta na laganijoj vatri pa još 10 na jačoj. Pečenje će naglasiti aromu paprika i poma.

Peći ih možete i u mesnom temeljcu, ako vam je tako draže, a umak umjesto zaprškom možete zagustiti kukuruznim škrobom, jer je tako lakše probavljivo.

Naslovnica Gastro