Mozaik Gastro

Spas u zadnji čas

Hrana koju s prijezirom zaobilazite u dućanu može vam pomoći u 'krizi': ako nemate vremena ni energije za kuhanje, isprobajte ovih 5 trikova

Spas u zadnji čas

U idealnom svijetu svakog bismo dana jeli šaroliko, raznovrsno i zdravo, obroci bi nam bili ukusni, a njih puni "pijati". Kilogrami ne bi išli gore, već u suprotnom smjeru, a uz to bismo uvijek imali pune hladnjake opcija.

No realna slika mnogo je manje šarena - s polupraznih polica gleda vas tegla slanutka, u zamrzivaču su prastare smrznute borovnice, a u hladnjaku tri jaja i tegla senfa. Nemate energije za odlazak do dućana, a ni za kuhanje.

Zbog stresnog posla i užurbanog načina života prehrana je često ta koja pati, piše u svojem priručniku nutricionistkinja Brooke Alpert koja i sama priznaje da ju dnevna rutina izbaci iz fokusa zdrave prehrane, kaže za Popsugar.

Da se ne biste ubuduće zatekli u ovoj nepoželjnoj situaciji, u kojoj ste ipak prisiljeni posegnuti za dostavom ili na putu kući posjetiti nezdravi fast food, poduzmite par koraka koje Alpert preporuča u svojoj knjizi - poslužit će kao spas u zadnji čas. 

1. Iskoristite prednosti zamrzivača

Preporučljivo je napuniti zamrzivač zdravom hranom koja nije ništa manje bogata nutrijentima zato što je "smrznuta".

Vječno pitanje - je li konzervirana hrana zdrava? Nutricionisti konačno otkrivaju koje su opcije najzdravije, a razbijaju i neke od najčešćih zabluda

"Smrznuto voće i povrće uvijek su dobra opcija zato što ne trebate brinuti da će se pokvariti i treba vam samo minuta u mikrovalnoj da postanu spremni za jelo", kaže Alpert. Postoje brojna jela koja možete u trenu pripraviti i neće vam trebati mnogo.

Ideje: brokula kuhana na pari, smoothie od smrznutog voća i mlijeka, grašak kuhan u vrhnju

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Healthy Food Videos 🎥🍊🥙 (@healthyfoodvideos) on

2. Kupite unaprijed pripremljenu hranu

U supermarketima ste sigurno nekad s prijezirom frknuli na unaprijed pripremljene salate, povrće i voće, kao i na "polu gotove" obroke koje treba kod kuće skuhati. 

No ponekad je i ovo bolja opcija od omraženog "fast fooda" - spasit će vas u krizi, a ako ćete na taj način uštedjeti vrijeme i poštedjeti želudac nezdrave hrane, pomozite se i ovim opcijama.

Isto tako, dobro je unaprijed narezati kupljene namirnice i na taj ih način skladištiti.

3. Uvježbajte pripremu brzih obroka kod kuće

Alpert savjetuje da kod kuće uvijek imate one namirnice koje su vam potrebne kako biste "sklepali" obrok na brzinu. Držite se prokušanih recepata - omlet s povrćem, brzi umak za tjesteninu, rižot s gljivama... Opcije su brojne, držite se onoga što znate da vam ide.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Healthy Food Videos 🎥🍊🥙 (@healthyfoodvideos) on

4. Ako ćete naručivati...

Ukoliko se odlučite za dostavu, pobrinite se da to bude barem donekle zdrava opcija. Proučite opcije u vašoj blizini, ukoliko je moguće potrudite se da na tanjuru imate izvor proteina i povrća. Salate su uvijek dobra opcija, pripazite samo na dresing pun kalorija.

5. Pripremite zdrave grickalice

Brooke Alpert savjetuje da sljedeće namirnice uvijek imate kod kuće: jogurt, bademi, banane, jabuke, mrkve.

Riječ je o najzdravijim opcijama u trenucima kada vam "padne šećer" i smišljate što ćete jesti. Jednom kad steknete naviku zdravih "snackova", teško da ćete posegnuti za vrećicom čipsa.

Naslovnica Gastro