Mozaik Društvena mreža

Pripremila domaće

'Najlakše je kupiti neko smeće i sve četiri u zrak!': mama na Facebooku objavila obrok kojim je planirala počastiti djecu u vrtiću, pa doživjela brutalne uvrede

Pripremila domaće

O raspravama na društvenim mrežama gotovo kao da je postalo suvišno govoriti, ali i dan danas neki im se čude kao kiši u svibnju, i to u Dalmaciji. No ne zna kiša da su nekim iznajmljivačima gosti uranili, a ne zna, čini se, ni svaki korisnik društvenih mreža da ne mora nužno na svaku novost reagirati - uvredom.

U Facebook grupi "Što ću danas kuhati" jedna je mama doživjela danas pravu neugodnost, i to od svojih "kolegica", redom majki dječice koja su tek došla na svijet, vrtićkog su ili pak malo većeg uzrasta. Doživjela je, drugim riječima, ono što se u Americi popularno naziva "mom-shaming", što urbani rječnik objašnjava ovako:

"Kritiziranje ili degradiranje majke zbog njenih roditeljskih odluka zato što se one razlikuju od onih koje bi donijela osoba koja dotičnu majku ima najmjeru posramiti".

Žena je objavila fotografiju uz koju je napisala ovo: "Danas je na redu moje dijete za doručak cijele svoje grupe u vrtiću. Kiflice prazne i sa hrenovkicom, povrće i kolač s orasima".

'Kiflice s glutenom'

Da nismo vidjeli njenu dokaznu fotografiju, ili da smo pak unaprijed pročitali komentare, pomislili bismo da je mama u najmanju ruku spakirala prastare kupovne kifliće, da je kolač spravljen od pokvarenoga mlijeka i jaja, da je povrće sagnjilo. No fotografija ponekad govori više od riječi, kojih je u ovome slučaju zaista viška.

"Di je taj vrtic kad smijete to nositi?! Hrenovke, orahe, kiflice s glutenom?!", apsolutno se zgrozila jedna od članica ove grupe nakon što je temeljito proučila fotografiju.

Uslijedio je govor o glutenu koji je "otrovan", hrenovkama koje su "kancerogene" i orasima na koje je velika većina djece alergična. No komentari su bili toliko brutalni, uvredljivi i ponižavajući da su u međuvremenu obrisani. Jedna majka djeteta s alergijom pokušala je svoje stavove argumentirati.

"Smiješno ti je, a da znaš o čemu pričam ne bi ti bilo smiješno... Evo ti primjer: što da tvom djetetu neka mama skuha jelo pa ga otruje samonela ili slično? Tko bi ti bio kriv? Ja koliko znam, to se u Zagrebu po vrtićima ne smije niti za rođendane!", upozorava ostale, "neoprezne" majke.

'Sve je domaće napravila'

"Ma stvarno žene ste bezobrazne. Šta vas boli ona stvar di je vrtić, kakva je hrana... Kako možete tako komentirati bezobrazno. Zaobiđite ženu koja si je dala velikoga truda i domaće napravila. Najlakše je kupiti smeće neko i sve 4 u zrak. Stvarno ste bezobrazne jako!", stala je ipak na stranu napadnute mame jedna komentatorica.

I nije bila jedina. Brojne su one kojima još uvijek nisu jasne opasnosti objavljene spize, naročito kiflića kakve djeca zasigurno jedu i u vrtiću te ne paze na "opasni" gluten. Nema ni celijakiju svako dijete, kako se usudila prokomentirati jedna hrabra mama. A alergije su toliko specifične da je suludo proglašavati orahe univerzalnim krivcima za sve.

Iznenađena mama koja je i objavila fotografiju javila se samo u jednome trenutku kako bi se pokušala opravdati. No njeni kolači i kiflice spravljeni kod kuće nikako nisu uspjeli zadovoljiti standarde sve ljućih mama koje u njima vide potencijalne opasnosti. Zanimljivo da se nitko od njih nije osvrnuo na pomno izrezano svježe povrće...

Naslovnica Društvena mreža