Mozaik Društvena mreža

Ne može vjerovati

Simpatična hrvatska nevjesta pobrojala pet stvari koje ju konstantno izbacuju iz takta: Zašto je to tako skupo?!

 Ne može vjerovati

Za Amerikanku Kaleigh Hendershot možda ste već čuli. Posljednje dvije godina ova hrvatska "nevjesta" živi sa suprugom Dominikom u Sesvetama, a na kanalu "This Croatian Life" objavljuje zanimljiva videa koja opisuju Hrvatsku iz njene perspektive.

Poslušajte kako Amerikanka "rastura" hrvatske zabavnjake, tamburaše i rap; Teško je razumjeti i jednu riječ, ali zato zaslužuje peticu iz zalaganja!

Ovaj put pozabavila se stvarima koje ju, kao Amerikanku rođenu i odgojenu u SAD-u, iz dana u dan zbunjuju i ne prestaju zbunjivati.

1. Hrana i vrećice

"U američkim supermarketima dvije osobe stoje na kasi. Jedna naplaćuje, a druga stavlja namirnice u vrećice... Ponekad ista osoba naplaćuje i stavlja artikle direktno u vrećicu", objašnjava.

Opisala je i neslavan pokušaj jedne od prvih kupovina u Hrvatskoj. Stajala je na kasi, platila, a zatim shvatila da ju čeka hrpa namirnca koje treba staviti u vrećice dok iza nje ljutiti kupci nervozno uzdišu. Nepoželjna situacija za naći se u njoj.

Objasnila je kasnije kako je očekivala da će joj prodavačica nakon naplate upakirati stvari koje je kupila, no to se nije dogodilo. Ovaj ju običaj još uvijek zbunjuje i jedan je od onih na koje se teže navikava...

2. Nulti kat

"U Hrvatskoj postoji kat "nula"", započinje u nevjerici simpatična Amerikanka i vrlo brzo dodaje kako se u njenoj domovini ovim brojem ne koristi u označavanju katova u zgradama. Prvi kat je, doslovce, onaj na koji prvo ušetate, ono što se kod nas naziva prizemljem ili (sa zgražanjem) "nultim katom".

3. Konobari

"U Hrvatskoj vam konobar dolazi samo jedan put. Posluži vam piće, donese što ste naručili - to je to. Ako vam treba još nešto, morate ga nekako dozvati. U Americi konobar svakako dođe još jedan put, ali i još jedan...", naglasila je Kaleigh zbunjena što domaće konobare mora dozivati dok ju ne uoče.

Njen je suprug Dominik, kaže, bio jako iznerviran što mu je, za vrijeme jednog posjeta Americi, konobar stalno dolazio do stola. "Samo me pusti na miru", zaključio je, u sebi, a danas se s njim, donekle, slaže i supruga.

4. Skretanje udesno

U Hrvatskoj nema slobodnog skretanja udesno u prometu. U Americi ima. Da Kaleigh to nije znala, jasno je iz umetnutog isječka videa na kojemu njen suprug u panici viče "Ne, ne, ne, ne! Crveno!".

5. Benzinske postaje

Posebno sklisko područje za ovu doseljenicu. Prvo i osnovno, još uvijek ne vjeruje koliko je gorivo u Hrvatskoj - skupo. "Zašto je to tako?", pita se u nevjerici.

Prvo napunite gorivo, zatim platite. Uz to sve plaćate unutra, nabraja dalje Kaleigh u nevjerici. "Pa možete pobjeći nakon što nalijete", napominje, uz priču o tome kako se njenome prijatelju dogodilo upravo to.

Vratio se i platio, ali nije u tome poanta. U Americi nećete dobiti gorivo ako prvo ne platite.

Naslovnica Društvena mreža