More Fotogalerija

Zaronili smo i na Dupcima

Ispod mora kanjon s izvorima Cetine

Zaronili smo i na Dupcima

Potraga za ljepotom uvijek u sebi nosi i rizik, pravilo je koje svakako treba imati u vidu odlučite li zaroniti na Dupcima, preciznije na Vrulji na domak Omiša. Mjesto je to gdje se nalaze brojni izvori rijeke Cetine, bolje reći njezini rukavci od poniranja u krševitom dalmatinskom kraju, koji tu stižu u more. To miješanje slane i slatke vode za posljedicu ima bogat riblji fond, kojemu s dotokom slatke vode neprestano dolazi i obilata hrana, a roniocima je velik izazov istraživanje pećine koju kriju dubine na oko 33 metra.

- U startu moram reći da je tu previše opasno roniti ako s vama nije netko tko je već bio dolje i zna gdje se izvori nalaze. Naime, snaga nadiruće vode prejaka je i može ronioca katapultirati prema gore, a znamo što to za njega znači – s upozorenjem je počeo priču o zaronu na Vrulji Vladimir Stipčević iz Ronilačkog centra Open water, s kojim su ronili i Rumunjka Alina Danet i naš fotoreporter.

- Ta je snaga vode očaravajuća, kao i pećina koje se nalazi na nekih 33 metra dubine, a ima izvora i na dubini od 31 metar. Izvori tvore i kanjon, koji je jednom istražen do 120 metara, no ekspedicija nije išla dalje pa se ne zna što on krije i kolika mu je uopće dubina. Tunel je tako još uvijek ostao na karti izazova iskusnih ronioca koji kad zarone u pećinu ili se pak šuljaju po rubovima tunela koje je napravila slatka voda, mogu uživati u jedinstvenim uresima koje krije  svaka morska pećina – kampanelima ili kamenim vrhovima koji rastu put gore.

- Izvor je dosta zamućen jer dolazi do sudara slatke i slane vode, no kako je ljepota tog okruženja jedinstvena, često se zezamo kako se uvijek vraćamo – mami! – nastavlja Vladimir pripovijedati o ovom zaronu koji uvijek nanovo privlači one koji su ga već jednom iskusili.

- Purpurna boja tog dna neponovljiva je, ima dosta anemone, morske trave koja izgleda kao biljka, a zapravo je životinja koja živi na grebenu, pa je uz bogat riblji fond slika potpuna da bi se još jednom došlo i istraživalo Vrulju, inače zaštićeno područje – rezimirao je Stipčević.    

Naslovnica Fotogalerija