More Fotogalerija

Otok Korčula diči se špiljom Zaklopaticom

Špilja i za početnike

Otok Korčula diči se špiljom Zaklopaticom

Šumovita Korčula nudi i ono bogatstvo u dubinama, gdje smo zaronili na jugozapadnom dijelu otoka, od Vele Luke prema Lastovu odnosno Sušcu.
Tamo se krije špilja Zaklopatica, a naš vodič u njezinu obilasku bio je Željan Padovan, ronilački centar Triporte. Diving centre je smješten u uvali imena Tri luke, po veloluški triporte pa odatle i cijela priča s imenima, a priča o špilji ide ovako:
- Ulaz u samu špilju je na 18 metara dubine, što je i najveća dubina tog otvorenog prostora. On je dosta prostran, velika je to prostorija i više od 30 metara široka. Dubina se na pojedinim dijelovima smanjuje, negdje doseže tek tri metra – zaneseno nam je Padovan opisao špilju nadomak Vele Luke,  te istaknuo i onu bitnu stvar za sve ronioce:
- Dostupna je početnicima u zaronima. Nije nimalo zahtjevna, jednostavan je zaron koji će vas nagraditi pravom ljepotom. Ne znam što više istaknuti – boje riba ili morskih biljaka? 
  Priča dalje Željan Padovan i ovo:
- Istina je, sve manje je ribe, no još uvijek ćete u Zaklopatici otkriti i škarpinu i jastoga, murinu i kirnju, te rake babe kako ih mi zovemo. A bez daha će vas ostaviti grmovi gorgonije. Njezina i te kako ljubičasta, žarka boja je vrhunski model za podmorsko fotografiranje, a moram naglasiti kako je bistrina mora u tom dijelu – idealna!
Dovoljno razloga za poziv i sam posjet ove špilje dostupne i manje iskusnim zaljubljenicima koji teže otkrivanju morskog svijeta.    

Naslovnica Fotogalerija