More Fotogalerija

Mljetski kanal - grob njemačkoga torpednog čamca

Uvala Česmina krije oplatu S57

Mljetski kanal - grob njemačkoga torpednog čamca

U kolovozu sada nam već daleke one ratne 1943. godine, u zasjedu saveznika Engleza i partizana upao je njemački vojni konvoj i to u Mljetskom kanalu. U međusobnom okršaju izgorio je te noći brzi njemački torpedni brod S57 koji je tada bio i ponos njihove mornarice zbog svoje brzine.
- Brod je za to vrijeme vozio nevjerojatnih 38 milja. Radi se o elegantnom uskom brodu s tri motora, obloženog mahagonijem koji je nakon potonuća u dubinu naravno propao pa je sada vidljiva cijela njegova aluminijska konstrukcija. Povratak i to onaj povijesni, priuštio nam je  Dragan Lopin, vlasnik Ronilačkog centra “Žuljana”, koji i ima koncesiju za sam zaron na ovo zaštićeno područje koje krije olupinu staru 70 godina. Torpedni čamac dug 36 metara, nakon što je izgorio „smjestio“ se na dubinu od 22 metra gdje mu se nalazi vrh pramca, te 39 metara gdje je propela našla svoje mjesto zaštićena morskim plavetnilom.
- Olupina je u uvali Česmina, a sam zaron nije slobodan. Radi se o zaštićenom području  pa se jedino  dolje može u razgledanje starog broda s ovlaštenim roniocima centara koji plaćaju koncesiju. Zabrana je i ulaska u samu olupinu zbog devastacije, no sve se ionako vidi jer je ta drvena oplata propala. U samu avanturu zarona mogu ići ronioci s dvije zvjezdice, nije ovo destinacija za početnike – pojašnjava dalje Lopin, kao i to da vas dolje čeka nevjerojatna ljepota, samo Jadranskom moru svojstvena.
- Bistrina mora naravno ovisi o godišnjem dobu, najmanja je kada more cvjeta u svibnju i lipnju, a najbolje se sve vidi krajem kolovoza i početkom rujna. U rujnu su i najbolji zaroni, čak se i prova broda vidi s površine mora! I ovdje ronioci imaju svoje ljubimce, dva ugora i njih pozdravljaju kada se zaroni do torpednog čamca S57. Pozdrave „ribice“ tu neobičnu svitu u crnim ronilačkim odijelima, s maskama i bocama, pa i jedna kirnja koja stalno tamo obitava, a dođu u izvidnicu provjeriti tko im to mir dubine i svijeta tišine narušava i jato uvijek znatiželjnih fratara.    

Naslovnica Fotogalerija