More Fotogalerija

Talijanska olupina na zapadnoj strani Visa

U njedrima Tetija ugori se kriju

Talijanska olupina na zapadnoj strani Visa

Vis kao zaštićeno područje dosta olupina krije, a svakako je najzanimljivija roniocima i onima sa i bez iskustva, talijanska olupina na zapadnoj strani otoka. Radi se o brodu imena Teti koji je potonuo daleke 1933. godine i to zbog greške u navigaciji.
- Talijanski transportni brod koji je prevozio kockaste okvire za gradnju ceste, udario je u Mali Barjak, otočić sa svjetionikom na zapadnoj strani Visa. Došlo je do nasukavanja, no brod dug nekih 60 metara s vremenom je klizio put dubina i sada se nalazi u moru na dubini od deset do 33 metra – u samu priču o Tetiju koja je i te kako primamljiva destinacija i stranim i domicilnim zaljubljenicima u podmorje, uveo nas je Siniša Ižaković, instruktor ronjenja i vlasnik ronilačkog centra ISSA u Komiži. Naime, bez njega i njegovih ronioca ili članova još dvaju ronilačkih centara na otoku Visu i ne smijete zaroniti do Tetija. O čemu se radi?
- Tri centra, među kojima i moj, imaju ovlaštenje odnosno dozvolu Ministarstva kulture da se uopće može roniti na ovom zaštićenom području. Dozvolu, to posebno ovlaštenje uredno plaćamo, brinemo se o tom potopljenom blagu i dovodimo ronioce na razgledavanje, no kontrolirano budući da se u olupinu ne smije ulaziti – pojašnjava dalje Ižaković, jer ni individualna dozvola ne važi za ovo zaštićeno područje.
- Sve u cilju sprječavanja devastacije olupine. Često ronioci žele uzeti za uspomenu komad s broda, ulaziti u unutrašnjost gdje dolazi do oštećenja same olupine pa znaju uništavati i morsku flotu i faunu. Naša je odgovornost zaštititi i samu olupinu, ali se brinuti i za sigurnost ronioca – ističe Ižaković, naglašavajući kako svi ronioci koji imaju dozvolu za zaron jednostavno se moraju spustiti do Tetija. Razlog, osim ljepote same olupine te iznimnog bogatstva ribljeg fonda su i – pitomi ugori.
Da, dobro ste čuli – ronioce dolje u dubini pozdrave – ugori!
- Udomaćili se naši ugori jer ih hranimo pa nam sada jedu iz ruke – pohvalio se Ižaković, dodajući kako grupama ronioca obvezno priđu i traže hranu i tabinja, murina, hlapovi... Bogat je taj riblji svijet oko Tetija, naučen i na ronioce i fotoaparate pa se iz dubine izroni s jedinstvenim iskustvom kako vam je riba  jela iz ruke. Još jedan prefiks krasi ovu lokaciju – najatraktivnija je jer je pristupačna svim kategorijama ronioca, bilo da se radi o početniku i njegovu limitu zarona do 20 metara, ili onima koji se spuštaju do 30 metara, ili pak onima iskusnima koji će uživati u hranjenju ribljeg fonda. Uz napomenu – roniti smijete samo organizirano u pratnji ronioca iz viških centara koji imaju ovlaštenu dozvolu za zaron na tom zaštićenom području. Cijena zarona je od 25 do 30 eura ako imate opremu, a ako ne, centri će vam iznajmiti sve potrebno za taj unikatni doživljaj morskog svijeta gdje će vam ribe same prići i tražiti hranu...   

Naslovnica Fotogalerija