Mišljenja Špurtilom i ostima

Špurtilom i ostima

Davor Krile

Crnilo od sipe

Dok članovi stranaka koje participiraju u vlasti traže hitne istrage, prisavski se modernisti naciju od nenadoknadivih i dugoročnih gubitaka trude obraniti oprobanom tehnikom bacanja ideoloških petarda na posve drugu stranu

Hrvatska televizija kupila je novu, najmoderniju opremu za emitiranje Dnevnika koji će, kako ponosno najavljuju, od 15. svibnja biti tehnološki najnapredniji u Europi. Gotovo sedam milijuna pretplatničkih kuna košta taj iskorak u budućnost, ali TV kuća neobično šparnog domaćina nije žalila para.

Prištedjelo se malo na honorarima Silvani Menđušić i drugim nepodobnim suradnicima, a malo na otkazima novinarima poput Saše Kosanovića, i najmoderniji videozid od 20 četvornih metara, temeljen na tehnologiji laserskog fosfornog ekrana, iznimne oštrine i s potencijalom interaktivnosti sa sadržajem putem dodira, za koji dan će ukrašavati pozadinu središnje informativne emisije. Bit će to po mnogo čemu nalik ulasku kompjutora u obitelj Kremenko, pojava vrijedna znanstvenih radova iz domene antropologije.

Zaustavite Reuters

Kako će uživo djelovati kontrast sve većega tehničkog moderniteta i sve izraženije novinarske tuposti te primarno historiografske informativnosti na slavnome Prisavlju? Ništa što već svijet vidio nije: u našoj zemlji ne da nije rijedak nego je gotovo već konvencionalan tranzicijski prizor da iz najnovijeg audija, BMW-a ili mercedesa, opremljenoga svim mogućim čudima i satelitskom navigacijom, tuta-forza odjekuju cajke ili deseterac Mile Krajine. Tehnologija je ravnodušna prema duhovnome razvoju čovjekovu: isto kao što je efikasno povezao pametne, internet je olakšanom komunikacijom jednako nesebično počastio i budale.

Čuvši da 1981. godine međunarodna novinska agencija obavještava svjetsku javnost o prosvjedima na Kosovu, neki od tadašnjih partijskih dužnosnika su prostodušno povikali „Zaustavite Reuters!“, iskreno uvjereni da se i njih može jednostavno obuhvatiti rutinskom komitetskom direktivom.

Jednako naivno neki novodobni partijaši i medijski tvrdolinijaši vjeruju da im hvastanje modernom tehnologijom i blještavilom ekrana - po kojima se prstima, baš kao u Matrixu, iz studija lako ulazi u razne šarene dijagrame ili paralelne svjetove - može nadomjestiti sramotnu informativnu prazninu, zamaskirati cenzorstvo i kompenzirati kronični manjak novinarskog duha. Što će ti laserski fosforni zasloni ako njima dominiraju ustašoidne propovijedi fra Luke Prcele, nabrijani dokumentarci o 70 godina starim komunističkim zločinima, prežvakavanje stoput oglodanih ideoloških kostiju i slične dude varalice za odraslu hrvatsku djecu? Forma svemirska, a sadržaj kim-il-sungovski.

Nije tema, i gotovo

Ako si prisavski domoljub s pravilnim stranačkim nagnućima, onda se – kako se čini – uopće i ne moraš baviti domovinskom sadašnjicom: tehnologija ti služi tek za što dublje zagrabiti u nepresušnu kacu jalovih podjela i povijesne nesreće, a koja je mnogima na vlasti izvor trajne sreće.

Harmonija poslovnih interesa prvog potpredsjednika Vlade i njegove supruge, te skupa sa Sanaderom proskribiranih lobista mađarskoga MOL-a, za samozvane pregaoce žurnalizma 21. stoljeća – međutim – uopće nije relevantna tema. HTV svojim nezahvalnim financijerima nije omogućio ni kvalitetniji novinarski prilog, a nekmoli debatnu emisiju koja bi dubinski osvijetlila najfatalniju hrvatsku bolest modernoga doba, onu što je ovu državu i njezine građane unazadila daleko više od svih dušmana u stoljetnoj povijesti zajedno: političku korupciju.

Dok članovi stranaka koje participiraju u vlasti traže hitne istrage, a čitav razvijeni svijet prakticira bespogovorne ostavke državnih dužnosnika i na puno benignije slutnje sukoba njihovih privatnih i nacionalnih interesa, prisavski modernisti se naciju od nenadoknadivih i dugoročnih gubitaka trude obraniti oprobanom tehnikom bacanja ideoloških petarda na posve drugu stranu.

Tako se za izravni televizijski prijenos mise iz Splita angažira prekaljenog bombaša u mantiji da zakuha medijsku puru. Nakon njega hrvatska predsjednica preko dalekovidnice čita pozerske poslanice u kojima osuđuje izjave fra Prcele, ustaštvo i suvremene ekstremizme, a iza nje u danima što slijede u revijalnom tonu nastupaju Karamarkov medijski savjetnik, stranački bliska analitičarka i drugi čuvari idejnih vatri, s intrigantnim i više nego aktualnim uradcima o istrebljivanju narodnih neprijatelja 1945. i navijačkim počecima Domovinskoga rata.

Razdoblje do početka bleiburških svečanosti u katedrali duha premostit će ulična trupa domoljubnih križara pod vodstvom viteza Božidara Alića prosvjedom na Markovu Trgu u znak podrške ministru Zlatku Hasanbegoviću, a zahtjevniji publikum će adaptacijom vječite političke monodrame „Držite lopove!" zabavljati i strateški partner HDZ-a Pero Ćorić, čitanjem navodnoga popisa udbaša i suradnika KOS-a među kojima su – sram ih i stid bilo! – djelovali čak i neki talentirani pučkoškolci.

S ovim rasporedom uloga i ovim spoznajama, misleći Hrvat će relativno lako doći do zaključka kako Lijepa naša danas uopće nije crna od spontanoga radikalizma i povampirenoga ustaštva, nego primarno od sipinoga crnila.

Jaki su kurenti

Ono je svakodnevno posvuda oko nas samo kako bi se efikasno zamaskirao besprizorni lopovluk naših domoljuba - srebroljuba i njihove buduće ambicije. O njima dovoljno govore nedavni zahtjevi šefa HDZ-a upućeni Mostu posve lišeni ideoloških ispraznosti, a koji glase: hitan prekid međunarodne arbitraže nad Inom, te funkcije ravnatelja policije i šefa PNuskoka HDZ-ovim kadrovima, kako bi se posve kontroliralo svaku represivnu opasnost.

Hrvatskoj televiziji je u operaciji zamagljivanja ovih vitalnih procesa dodijeljena zahtjevna uloga sipine guzice, ali se pritom jako precijenilo njezine efekte. Danas se more od svake nečisti brzo bistri, jaki su kurenti.

Naslovnica Špurtilom i ostima