Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

METALLICA Hardwired…To Self-Destruct

Izvođač: METALLICA
Album: Hardwired…To Self-Destruct (Blackened Records)
Ocjena: *** ½

Kad je od prve nanosekunde naslovnog broja koji i otvara album grunulo iz sve snage silovitošću koja je - kao da smo ponovno otkrili thrash iz dana "Master Of Puppets“ - odavno raspametila fanove metala, bilo je jasno da će friški album Metallice "Hardwired…To Self-Destruct“ biti povratak na dane apsolutnog ponosa i slave.

Osam godina nakon "Death Magnetic“ Metallica se vratila kući. “Hardwired,” broj koji je fanovima Metallica najprije radijski predstavila uživo, mora da je raspametio publiku koja ih je posvojila još u vrijeme ranih albuma a ponajviše "...And Justice For All“. Nije samo format dvostrukog albuma ono što povezuje projekte između kojih je 28 godina - tijekom kojih je Metallica postala svjetski poznata institucija - već prvenstveno žestina.

Agresivnost i onaj gotovo opipljivi mladenački gnjev koji se ćuti u Hetfieldovom vokalu. Čak i u mid-tempu, odnosno sporijim brojevima poput "Halo On Fire“ koja zaključuje prvi disk, a čiji uvod s udvojenim gitarama najavljuje smirenje, utkana je ista doza energije i žestine.

"Hardwired…To Self-Destruct“ naprosto nudi sve iz klasičnog repertoara divljeg i neobuzdanog banda: štekteće "sudbinske“ riffove ("Confusion“), neočekivane izmjene ritma ("ManUNkind“), grmljavinu zlokobne "nevere što se valja“ ("Here Comes Revenge“), manijakalna ubrzanja ("Atlas, Rise“, "Moth Into Flame“), Ulrichova čekićanja moćna poput udara pneumatskog čekića ("Spit Out The Bone“) te udvojene ili naizmjenične dionice gitarističkog dvojca Hetfield - Hammett.

Čak i razrade starih hard rock predložaka ozračenih sabatovštinom ("Am I Savage?“) koja ni ne čudi zna li se da je koproducent albuma Sabbathov čovjek Greg Fidelman. Je li to dovoljno da bi Metallica sačuvala svoje mjesto na vrhu, da bi - kad su njezini članovi već u pedesetima - pokazala klincima tko je i dalje gazda?

Zacijelo jest, no nisam jedini koji drži da bi u skraćenom izdanju na 45 od ponuđenih osamdesetak minuta, album bio još upečatljiviji. Stoga i ona polovica zvjezdice u ocjeni manje.

Naslovnica Parangall