Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

COJONES Resonate

Izvođač: COJONES
Album: Resonate (PDV Records)
Ocjena: *****

Kad se zbroje Cojones - koji već okruglo desetljeće praše svoj adrenalinski stoner-rock - i studijski čarobnjaci, producentski dvojac Pavle Miholjević i Jura Ferina, bespogovorna nominacija albuma "Resonate“ za jedan od najboljih domaćih rock albuma, prilično je očekivana.

Kao i na prošlotjednom koncertnom predstavljanju albuma u zagrebačkoj "Tvornici“ - pače, još i više - treći studijski album banda pokazuje da je žanrovska niša stoner-rocka preuska za Cojones. Stoner rock je, dakako, upisan u njihov žanrovski genetski kod, no ni prije - a posebice ne u "viziji“ Pavla i Jure - on nije bio puki preslik "pustinjskih“ eksplozija Queens Of The Stone Age.

Jer, u njihovu je iskazu bilo i ostalo i te kako bitno naslijeđe i pionira hard-rocka, "harmonijskih“ vokala i višeglasja sedamdesetih, energija punka, grmljavina grungea, natruhe noisa i - sad sve očitije - psihodelije. Čak i vokalnih harmonija duhovne glazbe koji se zrcale u mistikom ozračenom "Opiumu“... jednoj od najboljih skladbi albuma. U kojoj se kao u zrcalu ogleda i nešto od Sabbatha s početka sedamdesetih i tutnjava grungea.

Za Cojones su iskakanja izvan stoner-rockerskih međa i pravilo i pogodak. To prije što doista bezbolno srastaju u beskompromisni (kao potvrda imena banda "cojones“ iliti po naški "muda“) amalgam transažnrovski originalne glazbe.
Uvodna "Providence“ uvodi u psihodelične vode no neka vas fluidni prvi taktovi i naglasak gitare (na pola puta između zvuka pedal steela i sviranja gudalom) ne zavaraju jer Cojones pale i žare "do jaja“.

Uz melodiju (s retroštihom Zapadne obale s kraja šezdesetih) koja se uvija oko moćne svirke poput povijuše. "Wait A While“ s udvojenim gitarskim riffom ima u refrenu i višeglasju također nešto od vremena prošlih (pa ako ćete i ranih Who i Kinksa) ali i grungea, "Origin of Fire“ profitira od naslanjanja na hard-rock/stoner obrasce no opet višeglasje daje pečat psihodelije jednih Love (kad bi im iz formule oduzeli folk), Iron Butterfly ali i Queens Of The Stone Age. Stari "Rocker“ je baš to - ultimativni izvanvremeni rock broj!

Baš kao i strategija u gradnji zvučne slike koja je lišena mrcvarećih samozadovoljavanja dugim solima. Oni su, naime, utkani u sveobuhvatnu baražu; nikad sama sebi svrhom već kao djelić zvučnog puzzlea koji su na albumu pomogli složiti Pavle Miholjević i Jura Ferina. Ne samo da su poveli na ekskurziju u prostor psihodelije već naglasili koherentnost banda. Čak - unatoč raznorodnim sastojcima - i stilsku jer krhotine su savršeno legle u organsku cjelinu stonerskog deliričnog Cojonesa.

Briljantno utkan u psihodelijom ovijenu grmljavinu "Build A Home“ sa završnim dionicama "poetične buke“, u "Pilgirmage“ - koji počinje kao zagubljeni komad s "Ummagumme“ a onda raste poput kakve himničke rock mantre. Zaključna trominutna "Resonate“ ogledni je primjer pametnog građenja slojevite teme na melodiji umjesto na samozadovoljavajućim instrumentalnim eksponiranjima... Primjereni finale jednog od najboljih albuma ovogodišnje domaće produkcije.

Naslovnica Parangall