Kultura Kultura

opisi opjevanoga grada

Peto izdanje zbirke priča Gradske knjižnice Trogir ‘Priča se (p)o gradu’ donosi 24 pripovijetke posvećene Trogiru, uključujući i nagrađene radove Marija Majdića Natrlina, Marija Pelajića i Marije Rakić Mimice

opisi opjevanoga grada

Prvu nagradu dobio je Mario Majdić Natrlin za priču 'Trogirska sintaksa', drugu Mario Pelajić za priču 'Stijena', a treću Marija Rakić Mimica za 'Bijeg'

Trogirska Gradska knjižnica ispunila je obećanje i objavila zbirku priča pristiglih radova “Priča se (p)o gradu V.”.

Kako godine idu, zbirka postaje sve voluminoznija, pa tako aktualna na 180 stranica nudi 24 priče. One su različitih pripovjednih stilova i tehnika, tematika je različita, neke su smještene u povijest, druge u sadašnjost, jedne su do srži u Trogiru, a u drugima se grad spominje usput. Jedne su na trogirskom govoru, a druge na standardu. Neki su autori Trogirani, neki nisu, neki su poznati autori s nacionalne scene, a neki su relativno nepoznati.

Kako je i red, zbornik otvaraju nagrađene priče, počevši od prvonagrađene “Trogirske sintakse“ Marija Majdića Natrlina. Diplomirani pravnik, rođen u Trogiru, a odrastao u Splitu, bavi se problemima sraza masovnog turizma s baštinom i ekonomijom. Dva lika iz priče doživljavaju turizam kao “vrstu prirodne katastrofe” koja domicilno stanovništvo drži u zarobljeništvu. Događa se tu i performans, krađa slike, spominje se i škver... Žiri je priču opisao kao “vrlo suvremenu, intrigantnu i višeslojnu, koja obrađuje današnji Trogir”. Zanimljivo je da je autor sudjelovao i u prvoj zbirci iz 2012. godine s pričom “Kako to misliš – otok?” i dobio drugu nagradu.

​Drugu nagradu sad je dobio Mario Pelajić, koji je treći natječaj po redu zastupljen u zbirkama, a lani je dobio drugu nagradu za priču “Održana riječ”, povijesnu priču o Beli IV. I drugonagrađena “Stijena” povijesna je priča koja se bavi posljednjom borbom Petra Berislavića, hrvatskoga bana rođenoga u Trogiru. Radnja je smještena u 1520. godinu, a kršćanstvo se brani pred Osmanlijama.

Splitska profesorica Marija Rakić Mimica prije pet je godina za zbirku priča “Ples u dvorištu” nagrađena nagradom “Prozak” za mlade autore, dobila je treću nagradu za priču “Bijeg”.

Njezina je priča suvremena, glavni je lik profesorica, a glavni je problem poremećaj depersonalizacije.

Entuzijazam organizatora dobro prikazuje i završna misao: ​“Neka zbirka ‘Priča se (p)o gradu V.’ bude doprinos Gradske knjižnice Trogir gradu za čiju ljepotu nismo zaslužni, ali nastojimo biti zahvalni.” •

Sve priče

Osim tri nagrađene priče, u zbirci “Priča se (p)o gradu V.” zastupljeni su sljedeći autori i priče: Nikica Banić “Let kroz spilju Bilosoju”, Gabrijel Barišić “Leljiva je peti element”, Stjepan Crnić “Doček”, Nađan Dumanić “Milenijski fićo”, Antonija Horvat “Dnevnik gospođice Rafioli”, Aleksandar Kostjuk “Treći poziv”, Anica Marcelić “Povratak”, Vesna Matana Matić “Vozi, Miško!”, Ljiljana Matković “Trogirska legenda”, Željko Mavretić “Stani, Branko, zeleno je”, Tihomir Mraović “Znam što se o meni priča po gradu”, Denis i Anita Peričić “Kad se mi mrtvi probudimo”, Ivana Perić “Noć koja nema kraj”, Lukrecija Perišić “Stup”, Darko Pero Pernjak “Sladoled”, Meri Spain “Priča se po gradu”, Ivana Stipčić “Škakavci”, Ante Storić “Kako san pisa priču o Trogiru”, Dinko Sule “Kuma Marija”, Tomislav Šovagović “Pivac Ante Vicana” i Zlatko Tomić “Merito”.
Zbirka je predstavljena u studenome u trogirskoj knjižnici. Predstavili su je ravnateljica knjižnice Sanda Marlais Buble, književnica Dunja Kalilić te novinar i kritičar Igor Brešan. Ovaj put nije zapjevala klapa “Trogir”, nego Nenad Vetma.


Naslovnica Kultura