Dalmacija Zadar

likovno-kreativna radionica u Dolaškoj dragi pokraj pakoštana

Djeca otkrila blago u otpadu

likovno-kreativna radionica u Dolaškoj dragi pokraj pakoštana

Tijekom školskih praznika treću godinu zaredom u turističkom naselju Dolaška Draga nadomak Pakoštana organiziraju se raznovrsne radionice za djecu predškolske i školske dobi koje u suradnji s Općinom Pakoštane i tamošnjom Turističkom zajednicom provodi Zagrepčanka Duška Gregurek.

Likovno-kreativne radionice pod nazivom ‘‘Blago u otpadu – od staroga novo’’ koriste kombinirane tehnike, a cilj je edukacija, oslobađanje kreativnosti uz zabavu i druženje, a nadasve poticanje svijesti o očuvanju okoliša putem izrade uporabnih predmeta odbačenih u okoliš.

Radionica u šumi

Radionice se svakodnevno organiziraju na otvorenu prostoru, u gustoj borovoj šumi, od 12 do 16 sati, kada je izlaganje suncu najštetnije. Osim toga, omogućavaju roditeljima da nekoliko sati provedu po vlastitom izboru, pritom sigurni u vrijednost likovno-kreativnih radionica tete Duške.

Djeca su oduševljena radionicama jer se slobodno izražavaju, usmjeravaju, razvijaju svijest o okolišu, motiviraju se za uključivanje u timski i individualni rad, a sve to i te kako doprinosi uravnoteženom razvoju djeteta. O tomu svjedoče sestre Anja (8) i Mia (6) Đorđević iz Zagreba:

- Drugu godinu zaredom dolazimo kod tete Duške u Dolašku Dragu, isključivo zbog radionica. Najviše nas oduševljava oslikavanje starih drvenih predmeta sa salvetama. Upravo smo oslikale stare stolice koje sada izgledaju veoma lijepo. Zahvaljujući tomu, naučila sam i osnove oblikovanja glinom, jer je kreativnu radionicu ‘‘Raj na zemlji’’ nedavno posjetio jedan kipar. Naučene vještine odsad koristimo i u vlastitom domu - istaknula je Anja.

Ana Klobučar (10) iz Karlovca također svake godine boravi u Dolaškoju Dragi i priključuje se aktivnostima radionice.

Ana najviše voli kada svi zajedno šeću šumom, a potom od nađenih predmeta u prirodi izrađuje različite predmete. Posebno je veseli, ističe Ana, kada naiđu na odbačene automobilske gume koje vještim rukama oboji u plavu boju, a potom ukrasi ribarskom mrežom i školjkama.

Nema sumnje, na školskim praznicima djecu koja borave u Dolaškoj Dragi privukle su likovne i kreativne radionice na kojima crtaju, stvaraju različite predmete, uče analizirati ostvareno, upoznaju nove prijatelje, razvijaju svijest o nužnoj potrebi očuvanja okoliša…

Nada Matasović

Naslovnica Zadar