Dalmacija Zadar

veliki dan na zadarskim stanovima

Zadar: U obitelji Matak krstili sedmo dijete

veliki dan na zadarskim stanovima

Prije dva i pol mjeseca Anita i Alen Matak postali su ponosni roditelji dječaka Petra. I ta priča ni po čemu se ne bi razlikovala od većine drugih da ovim mladim roditeljima sa zadarskih Stanova Petar nije sedmo dijete!

Nakon najstarije 16-godišnje gimnazijalke Ana Marije, dvije godine mlađeg Josipa, 11-godišnje Lucije, sedmogodišnje Leonarde, 3,5 godišnjeg Pave i dvogodišnje Anastazije, stigao je mali Petar kojega je u nedjelju, baš na stanarsku feštu, krstio zadarski nadbiskup, msgr. Ivan Prenđa.

U vremenima krize i recesije odgajati sedmero djece, od čega četiri školarca, pravi je podvig. Još kad su sve četvero odlikaši. Pitanja je puno, od toga kako izgleda kad se svi okupe za stolom do onih puno složenijih, primjerice, kako uspiju pokriti sve troškove, potrebe, kupiti knjige...

Međutim, kad Anita i Alen pričaju o tome, sve izgleda vrlo jednostavno. Odmah su znali da žele puno djece i brojnu obitelj, a kad ima sloge i ljubavi, na kraju se, kažu, uvijek sve poklopi.

- Materijalno je važno, ali nije presudno. Kad ima za jedno, ima i za sedmero. Nikome ništa ne fali, a uvijek se nađe i dobrih ljudi. Kako im svima kupujemo darove? Snađemo se, ali naša djeca prije svega znaju da Božić nisu samo darovi- kažu Alen i Anita, koji su jedno vrijeme imali svoj privatni biznis i malu tvrtku.

Iako su imali sve, kažu, nisu zapravo imali ništa, a najmanje vremena za obitelj. Tek kad je Alen dobio stalni i što je najvažnije, puno manje stresan posao u Zadarskoj nadbiskupiji, sve je sjelo na svoje mjesto. Bez njegove pomoći, kaže Anita, bilo bi puno teže.
- Što da vam kažem, ja sam sretna žena - ponosno kaže na kraju 40-godišnja mama Anita na kojoj se to zaista i vidi.

ana Vučetić Škrbić/EPEHA

Naslovnica Zadar