Dalmacija Zadar

popularni argentinski ples sve više ljubitelja ima u zadarskoj županiji

Argentinski tango osvojio zadarsku županiju

popularni argentinski ples sve više  ljubitelja ima u zadarskoj županiji

U Hrvatskoj samo tri grada imaju plesne klubove u kojima se uči tango – Zagreb, Split i Zadar. U našoj zemlji je nešto više od 400 plesača tanga, a četvrtina od toga je sa zadarskog područja, kažu Ivica i Đana Crljenko kopji su i osnovali plesni

U Hrvatskoj samo tri grada imaju plesne klubove u kojima se uči tango – Zagreb, Split i Zadar. U našoj zemlji je nešto više od 400 plesača tanga, a četvrtina od toga je sa zadarskog područja, kažu Ivica i Đana Crljenko kopji su i osnovali plesni klub ‘Tango’

 Tango je razbibriga i ljepota, kažu supružnici Crljenko
  / Andrija LUČIĆ / CROPIX
Nakon prvog Hrvatskog tjedna urbanog plesa i radionica hip-hopa, break dance-a, te lekcija sambe i Samba partyja održanog u sklopu drugog Zadar salsa week-a, minulog tjedna u Arsenalu je vladao argentinski tango. Plesni klub „Tango“ iz Zadra organizirao je još jednu Milongu – plesnu večer argentinskog tanga. Ulaz je bio slobodan za sve koji su željeli uživati u plesnim koracima vještih i zanesenih plesača ili im se pridružiti na plesnom podiju.

- Nastojimo razviti plesnu scenu u Zadru i mislim da nam to sve više polazi za rukom. Plešemo zadnjih šest godina, a prije četiri godine smo osnovali i vlastiti plesni klub „Tango“. Uz standardne i latino plesove, specijelnost nam je argetinski tango. Tako sada u Hrvatskoj samo tri grada imaju plesne klubove u kojima se uči tango – Zagreb, Split i Zadar. U našoj zemlji je nešto više od 400 plesača tanga, a četvrtina od toga je sa zadarskog područja.

Scenu smo nastojali izvesti iz okvira Zadra, pa tango podučavamo i u Vatrogasnom domu u Benkovcu i u obližnjem Smilčiću na našem imanju. Ljude tango obično zainteresira na nekom piru, pa nam se pridruže u školi. to je obično populacija od 20 do 50 godina i interesa ima sve više – kažu Ivica i Đana Crljenko, menager i prosvjetna djelatnica, koji su u „Tango“ uključili i svoju kćer Ivu, gimnazijalku i nekadašnju natjecateljicu u standardnim i latino plesovima.

Ples koji se uči cijeli život

- Prestala sam se natjecati jer nisam imala partnera, a muški partner je u plesu jako važan jer vodi i diktira tempo. U plesnim klubovima je općenito manje muškaraca i taj problem često muči dobre plesačice. Sada čim polaznike osnovama standardnih i latino plesova čije se osnove mogu savladati za šest mjeseci, ali tako da sigurno i sa samopouzdanjem plesači iziđu pred publiku – kaže Iva, a njeni roditelji dodaju kako se za razliku od tih plesova tango uči plesati cijeli život.

Tango su u Zadru popularizirale takozvane milonge, plesne večeri tanga, koje se u Arsenaluodržavaju jednom mjesečno, ali i prva sezona televizijskog show spektakla „Ples sa zvijezdama“.

- Imamo izvanrednu suradnju s kolegama iz Zagreba i Splita, Nedjeljkom Šabarićem i Zvonimirom Mimicom, a na milonge u Arsenalu pozivamo i strane učitelje, pa i one iz Argentine. Dogodine planiramo u Arsenalu organizirati trodnevni festival argentinskog tanga na koji bi moglo doći i dosta stranih plesača – kaže Ivica Crljenko prije nego što su se po podiju razmilili graciozni plesači tanga iz Splita, Zagreba, Engleske i Mađarske.

Bračni par Crljenko bi u skoroj budućnosti volio otići u Argentinu na neku plesnu radionicu ili festival, a do tada im je misija što više Zadrana zaraziti tangom.

- Ples je razbibriga i ljepota, ali i dobrodošla rekreacija – kaže gospođa Crljenko, koja izgleda upravo onako kako zamišljamo tango plesačice – crna, markantna i graciozna, s nezaobilaznom niskom pundžom i velikim cvijetom u reveru.

Naslovnica Zadar