Dalmacija Zadar

više posjeta muzejima nego lani

"Zlato i srebro Zadra" vidjelo 3000 turista

više posjeta muzejima nego lani

Stalna izložba crkvene umjetnosti tradicionalno je najbolje posjećeni zadarski muzej. Ove godine, tako, samo u srpnju taj je muzej, poznatiji kao “Zlato i srebro Zadra”, obišlo oko 3000 ljudi, dvostruko više nego neke druge.

Na posjetitelje se ne mogu potužiti ni u Narodnome muzeju čija četiri izložbena prostora – Gradska loža, Gradska straža, Etnografski odjel i Muzej grada - u srpnju bilježe ukupno 1682 posjeta.

Praksa primijenjena ovoga ljeta u Gradskoj loži, koja je bila otvorena od 19 do 23 sata, pokazala se, kaže ravnatelj Hrvoje Perica, odličnom pa se već sada razmišlja o oraru za iduće ljeto koji bi mogao obuhvatiti samo kasnoposlijepodnevne i večernje, odnosno noćne sate.

Zadovoljni su i u Arheološkome muzeju koji prethodna dva ljeta nije, zbog radova, bio otvoren. U srpnju je u njega ušlo 1348 posjetitelja, a kolovoz će, doznajemo od ravnatelja Dražena Maršića, biti još bolji. U prvih 20 dana, naime, obišlo ga je 1233 ljudi, pa su ukupne brojke znatno bolje od onih u godini prije zatvaranja. Posjetitelji hrle i u novi zadarski muzej – antičkog stakla.

U srpnju ih je bilo 1600, kaže nam ravnatelj Ivo Fadić, a od otvaranja, 5. svibnja ove godine, ukupno čak 6120. U svim se muzejima u kolovozu očekuje veći broj posjetitelja od onoga u srpnju. I njihovi podaci, očito je, ovise o broju turista kojih će, poznato je, u Zadru biti više u kolovozu negoli u prethodnome mjesecu.

davorka mezić / EPEHA

Naslovnica Zadar