Dalmacija Zadar

Zadar: zimsko mrtvilo započelo usred ljeta

Zadarski su hoteli puni, grad krcat turista – prema procjenama znalaca ima ih oko 4000, što prijavljenih, što neprijavljenih, a u kulturno-zabavnoj ponudi gotovo ništa. Da nema programa gradske TZ, koji se i dalje odvijaju na Narodnom trgu, slobodno bi se moglo reći da su nam gosti u večernjim satima prepušteni ulici i pravim “uličnim” sadržajima.

Osim restorana i kafića gdje će nešto pojesti i popiti, preostaje im, naime, obilaziti kulturno-povijesne spomenike, a da ne bi bili tek pasivni promatrači, mogu otići slušati morske orgulje i trčati po Pozdravu Suncu. Po Kalelargi, uz to, mogu slušati djecu koja, sa šeširom ili kutijom ispred sebe, sviraju violinu i flautu, nešto starije s gitarom, pred kojima je također šešir ili futrola instrumenta, ili zastati pred djevojčicama koje pjevaju dok otac svira.

Mogu pojesti palačinke, kuhane ili pečene kukuruze, sladolede, i zastati pred čudom – svjetlećim ljepljivcima koji skakuću po fasadama. Od prave zabave i kulture ni – žnj. Sve je, naime, počelo u srpnju i završilo u prvoj polovici kolovoza. Svi oni mnogobrojni koncertni, dramski, žonglerski, filmski, glazbeni, novokazališni programi koji su se međusobno utrkivali i sudarali, zbog kojih je Zadar važio za grad prepun raznoraznih događanja, među kojima je svatko mogao pronaći ne samo jedan program za sebe.

A sada skoro pa ništa. Kao da turista više nema i kao da grad nema svojih stanovnika koji takve programe prate i više od gostiju. Zimsko je mrtvilo počelo zapravo usred ljeta.

davorka mezić

Naslovnica Zadar
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last