Dalmacija Zadar

Večer starih zanata u Biogradu: svi bi probali pricipaje

Bajame u cukru, domaće rakije, začinsko i ljekovito bilje, prirodna kozmetika, čajevi, med, rukotvorine, izvorni suveniri, biljni likeri, narančini, slikanje na svili... samo su dio izložbeno-prodajne manifestacije “Večer starih hrvatskih zanata” koja je u organizaciji Grada Biograda i TZ grada Biograda u održana ispred zgrade poglavarstva na biogradskoj rivi.

Iako se na dvadesetak štandova moglo vidjeti, kušati i kupiti svakakvih dalmatinskih delicija porijeklom od Skradina i Šibenika do Zadra, Benkovca i Like, najveću pažnju Biograđana i njihovoih brojnih gostiju ipak su privukli stari majstori, zapravo kovači, stolari, lončar i pletači košara iz Udruge “Stari zanati” iz Koprivnice. Djecu je, pak, najviše zanimao arhaični ringišpil s drvenim kablićima koji se nije stao vrtjeti.

- Nakon nedavnog laserskog showa i vatrometa, ovo je drugačiji, ali jednako efektan način da zabavimo naše goste, njih preko 10 tisuća koji se trenutačno odmaraju na našem području, što je oko 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine - kazao nam je zadovoljni predsjednik TZ grada Biograda Ivo Eškinja.

Za glazbeni dio večer bila je zadužena klapa “Leut”, grupa starijih Biograjki za domaće fritule i kroštule, no posebna gužva cijelu se večer stvarala ispred štanda za kojim su pekli tradicionalne biogradske pricipaje (iliti pecipaje) s preljevom od čokolade.

i. neveščanin / EPEHA

Naslovnica Zadar