Dalmacija Zadar

napad u polju

Žena iz okolice Benkovca za dlaku izbjegla smrt: dok je skupljala smokve ugrizao je poskok, u bolnicu primljena u kritičnom stanju, liječnici je uspjeli spasiti tek nakon druge doze protuotrova

napad u polju

Liječnici iz zadarske bolnice uspjeli su spasiti život starijoj ženi iz okolice Benkovca koju je u ponedjeljak u polju ugrizao poskok.

Nesretna žena primljena je u bolnicu u kritičnom stanju, ali nakon što je dobila dvije doze protuotrova ipak je stabilizirana i dobro se oporavlja.

– Riječ je o ženi u sedamdesetim godinama koju je ugrizao poskok dok je skupljala smokve. Zmija ju je ugrizla za prst lijeve ruke. Prst je potamnio, a ona je imala jake bolove. Čim je došla u našu bolnicu, dali smo joj jedan serum protiv otrova, a potom i drugi. Inače je kod ugriza poskoka dovoljan jedan serum, ali ovdje je stanje bilo teže pa smo dali dvostruku dozu – kazao nam je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Žena je odmah smještena na Jedinicu intenzivnog liječenja jer se otrov proširio u tijelu i postojala je opasnost od otkazivanja vitalnih organa i drugih sustava. U takvim je uvjetima pacijentica dobila maksimalnu liječničku skrb i u srijedu se osjećala puno bolje.

Liječnici vjeruju da će do kraja tjedna biti puštena kući bez većih zdravstvenih posljedica, osim što će joj mjesto ugriza na prstu ruke još neko vrijeme biti zacrnjen.

Ovo je inače treći slučaj ugriza poskoka na zadarskom području u ovoj godini, istaknuo je doktor Karuc i dodao da bolnica ima dovoljne količine protuotrova, tako da građani mogu biti mirni.

– Najvažnije je u što kraćem roku nakon ugriza primiti protuotrov, odnosno doći u bolnicu. Nije to uvijek jednostavno, ali svako kašnjenje komplicira stanje i može biti kobno za pacijenta.

Na sreću, sve troje pacijenata koje je poskok ugrizao u ovoj godini uspješno se oporavilo. 

Naslovnica Zadar