Dalmacija Split

VELIKA FEŠTA

Punih 30 godina prošlo je od kad je otvorena škola na Pujankama, a tek sada je na ponos svojim učenicima; 'Novi cilj je nastava u jednoj smjeni’

VELIKA FEŠTA
Nastavnici su zajedno s učenicima godinama putovali na Pojišan, Trstenik i Dobri

‘Nadam se da se neće čekati dugo na sportsku dvoranu i novi dječji vrtić, koji su javno obećani’, kazao je Petar Gudić, kvartovski čelnik

Ukidanje treće smjene, nepopularne, ali nužne prakse većine velikih osmoljetki u našem gradu, posebice u njegovu istočnom dijelu, konačno su dočekali učenici Osnovne škole “Pujanki”, njihovi roditelji i nastavnici koji su danas proslavili zaista lijepu 30. obljetnicu osnutka njihove obrazovne institucije, kao i dovršenje dogradnje škole.

Nakon 18 mjeseci intenzivnih radova i gotovo cijelo desetljeće od prvih spoznaja o opasnosti starog objekta, okončani su radovi na dogradnji kojom je školska zgrada dobila osam novih učionica, dvije sobe za produženi boravak, novu blagovaonicu i kuhinju, te knjižnicu, natkriveno parkiralište i sportsko igralište.

- Presretan sam! Dobili smo izvrsne uvjete, mogućnost rada u dvije smjene. Nije bilo lako, bili smo na okupu, držali smo se skupa i unatoč selidbama učenika u prostore drugih škola postizali smo dobre rezultate i izdržali puno izazova. Ovo je veliki dan za nas, a čekaju nas još realizacija školske dvorane i izgradnja dječjeg vrtića u kvartu - kazao je Mate Glavinović, ravnatelj OŠ “Pujanki”, čiji su učenici tijekom proteklih godina pohađali nastavu u osmoljetkama na Pojišanu, Trsteniku i Dobrome.

Sada će konačno svi biti na okupu, a zahvaljujući novim prostorima, škola koju sada pohađa više od 500 djece i mladih moći će pratiti povećanje broja mališana u svojem kvartu.

- Imamo 30 razrednih odjela i možemo primiti veći broj djece, i do 800 učenika. Naravno da svi težimo jednosmjenskom radu, a i strategija Ministarstva obrazovanja ide u tom smjeru, pa bi se dogradnjom i drugih škola moglo jednog dana prijeći u jednosmjenski rad - naglasio je Glavinović.

Njegove riječi potvrdio je Momir Karin, pomoćnik ministrice obrazovanja, koji je najavio novu mrežu osnovnih škola kojom bi se težilo jednosmjenskoj nastavi. Kako je istaknuo, u tijeku su pregovori sa Svjetskom bankom kao potencijalnim financijerom tog projekta, pa bi se za nekoliko godina puno toga trebalo realizirati.

Učenici su za veliki dan svoje škole priredili prigodni program, a dograđeni dio, u kojem je nastava počela 7. siječnja, službeno su otvorili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Antonio Sivro, sedmaš koji postiže zavidne rezultate na raznim natjecanjima.

- Velika je stvar što se na Pujankama ukida međusmjena, a ovo je četvrta u nizu škola koje smo pokrenuli tijekom protekle dvije i pol godine. Dovršili smo projekt izgradnje OŠ “Žnjan-Pazdigrad”, proširili školu “Mejaši” i dogradili ovu na Pujankama. Investicija je to veća od 33 milijuna kuna, a plaćena je iz gradskog proračuna. Otvorili smo radove na proširenju i obnovi škole “Kamen-Šine”, gdje ćemo ukinuti treću smjenu, a u tijeku je obnavljanje i adaptacija prostora na školi “Brda”.

Tu su i energetske obnove osmoljetki na Skalicama i Pojišanu. Ukupna vrijednost svih tih radova je 60 milijuna kuna, koje je gradska vlast uložila u splitsku djecu proteklih godina. Planovi idu dalje. U istočnim dijelovima grada bilježimo veliku napučenost, za razliku od centra u kojem je sve manje i manje djece. Ipak, ove godine bilježimo rast od 20 upisanih mališana u odnosu na lani - izjavio je poteštat.

Petar Gudić, prvi čovjek Gradskog kotara Pujanke, zahvalio je, među ostalim, roditeljima učenika na strpljenju, ali i učiteljima koji su s djecom putovali u škole u drugim kvartovima gdje se tijekom proteklih godina morala održavati nastava, te je izrazio želju da se ne čeka dugo na sportsku dvoranu i novi dječji vrtić, koji su javno obećani.

Naslovnica Split