Dalmacija Split

red umjesto kaosa

Grad Split konačno uzima Pazar i Peškariju u svoje ruke? Hrvojeva bi potpuno raščistili od šatora, uz ribarnicu bi niknuo ostakljeni natkriveni trg...

red umjesto kaosa

U Banovini je danas gradonačelnik Andro Krstulović Opara i arhitekt Dinko Peračić ispred arhitektonskog ureda ARP predstavili dvije prostorno-programske studije za uređenje Pazara i Peškarije.

Gotovo dva tjedna dana nakon što je inspekcija zabranila prodaju ribe na otvorenom dijelu ribarnice, u Gradskoj upravi je predstavljena ideja o izgradnji novog, ostakljenog volumena iste visine na tom mjestu. Dogradnja bi trebala biti nastavak nosive konstrukcije zgrade, kako bi stari i novi dio činili jednu cjelovitu građevinu.

Na pročelju ribarnice planira se trijem koji će zaštititi kupce na ulazu, zaštititi ostakljena pročelja od sunca i stvoriti dodatnu kvalitetu javnog prostora Marmontove. Ostakljenjem i otvaranjem većih površina pročelja omogućuje se da dograđeni dio, prema potrebi, postane natkriveni trg koji se koristi za druge namjene izvan radnog vremena ribarnice.

Predstavljena vizualizacija nije konačan izgled ove vrijedne gradske lokacije, no prikazuje jasnu podlogu budućnosti važnog splitskog brenda.

Jednako je i s Pazarom, gdje bi se zadržala njegova prvenstvena namjena, prodaja voća i povrća na bancima pod bjelogoričnim stablima i suncobranima, uz poboljšanje uvjeta unapređenjem opreme, uređenjem i organizacijom prostora.

Trgovina mliječnim, mesnim i sličnim proizvodima, koja traži kontrolirane uvjete koncentrira se istočno od samostana Sv. Dominika, a zaštitila bi se nadstrešnicom. Najveći dio štandova s odjećom i obućom bi se preselio iznad obližnjeg usjeka pruge, koji se planira pretvoriti u jednu od važnijih pješačkih zona.

Na južnom rubu Pazara formirat će se fiksne građevine u kojima bi se također prodavala odjeća ili suveniri. Tako će prostorno odvojiti tržnicu od Rive, ali omogućiti dobru pješačku povezanost, a ne, kao sada, šatorima zaklanjati tržnica.

Hrvojeva će se pretvoriti u pješačku ulicu pune širine s mogućnosti postavljanja pokretnih štandova po potrebi i eventualno za prodaju cvijeća, a cilj cjelokupnog projekta je omogućiti da što više površina bude otvoreno i aktivno prema tržnici.

Budući da je Pazar, iza KBC-a Split, poslovni prostor koji zapošljava najviše ljudi u županiji, arhitekt Dinko Peračić je najavio kako se neće smanjiti broj prodajnih mjesta, tako da zakupci štandova, što za prodaju odjeće i obuće, što voća i povrća, ne trebaju strahovati.

Ideja sasvim drugačijeg Pazara predstavljena je godinu dana uoči isteka koncesije tvrtki "Hippos" koja upravlja splitskim tržnicama i Peškarijom. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije krio nezadovoljstvo radom koncesionara, kojeg je, kaže, upozoravao kako upravljanje tim vrijednim prostorom nije na razini na kojoj bi trebalo biti.

Upravo zbog toga je prije desetak dana na snagu stupila zabrana prodaje ribe na otvorenom dijelu Peškarije.

- Ta kazna je sada i došla, a ja ne mogu utjecati što će biti dalje. Inspekcije su obavile svoj dio posla, a mi o nismo imali spoznaje o tome - kaže splitski gradonačelnik te najavljuje mjesece rada na financijskom i poslovnom planu za tržnice i ribarnicu, koji bi uoči prestanka koncesije mogao dati odgovor na brojna pitanja, kao i samo financiranje dva predstavljena projekta.

- Financijski i poslovni plan dat će odgovor na to tko će biti investitor ova dva projekta, ali i tko će upravljati ribarnicom i Pazarom. Ispitujemo sve mogućnosti, osobito iskustva gradova poput Zadra i Zagreba koji imaju svoje gradske tvrtke koje upravljaju ovakvim prostorima - najavio je te dodao nakon izrade najavljenog plana moći dati odgovor treba li Grad preuzeti upravljanje s Peškarijom i tržnicama.

Kada će se sve ovo realizirati nije poznato, no najavljeno je kako bi projektna dokumentacije trebala biti završena do kraja iduće godine.

- Morat ćemo voditi računa da je na platou ispred ribarnice bila zgrada koja je izgrađena na nasipu bedema koji prolazi tim prostorom i sasvim je sigurno da će biti opsežnih radova na arheološkim istraživanjima. Slična je situacija i s Pazarom. Dinamika razvoja ova dva prostora bit će u našem fokusu, a koliko je to mjeseci, ne znamo. Ali sasvim sigurno do kraja iduće godine imat ćemo ili gotovo rješenje, vrlo jasan cilj i dinamiku - najavio je splitski gradonačelnik.

Naslovnica Split