Dalmacija Split

omiljeni ritual

Velika splitska ljekarna na otvorenom: umjesto po tabletama, Splićani radije 'tuku' po vitaminima sa banaka, a jedna delicija 'plane' čim se pojavi

omiljeni ritual

Vikendom su pazari uvijek posebno zanimljivi. OPG-ovci stižu već od ranog jutra kako bi poslagali svoje proizvode i spremno dočekali prve kupce kojima je kupnja na tržnicama najčešće – ritual.

Pazarić na Plokitama bio je mjesto našeg posjeta ovaj put. Prštao je od živopisnih boja poslaganog voća i povrća, suhe pancete, luka i cvijeća, a kada bi miris imao boju, domaći bi proizvodi dali oku cijelu paletu.

Dobro raspoloženi prodavači, zbog velikog broja kupaca, spremno su odgovarali na naša pitanja. Petar na svom štandu prodaje citruse i drugo domaće voće. Prodaja, kaže, ide dobro, posebno vikendom, što vjeruje da je baš zbog kvalitete njegovih proizvoda.

– Iman mandarine, limune, naranče, jabuke i klementine. Najbolje idu mandarine, ljudi vole jesti sezonsko, a one su sada najbolje. Šest kuna kilo, kupci su prezadovoljni. Kažu mi da su slatke ka cukar – doznajemo od mladog prodavača Petra, kojemu je gospođa Gordana baš došla na štand.

Za svoje ukućane je došla kupiti voća koje sada konzumiraju u većim količinama jer žele osnažiti imunitet. Prirodni sokovi od voća su im, kaže, najdraži.

– Uvijek sam spremna za bitku s virozama. Mandarine, med i domaći limun; s tim nema zime, a ni prehlade i zato se ja uvijek držim te tri zlatne namirnice – otkriva svoj recept za zdravlje gospođa Gordana i dodaje da u njezinoj zdravoj “rutini” nedostaje jedino kiseli kupus, kojeg se može kupiti na svakom koraku. Međutim, ne voli ga jesti.

– Trudim se zaista, pokušala sam ga spremati na razne načine, ali nijedan mi ne odgovara i ne ide niz grlo. Nema veze, držim se voća, koje uvijek kupujem na istim štandovima i, naravno, na istom pazariću, i domaćeg mesa koje mi moj mesar pripremi dok ja kupim ostalo po što sam došla – dodaje.

Za razliku od nje, mnogi su se jučer na Plokitama kretali baš oko OPG-ovaca s ukiseljenim kupusom. Znaju da je uz malo suhog mesa, po mogućnosti rebara, ili koju kobasicu, on idealan ručak, koji je još i zdrav.

Sreli smo i gospodina Zlatka, kojemu je dolazak na pazarić jedna vrsta vikend-tradicije, koju ne preskače.

– Došao sam po naranče, mandarine i jabuke. Malo veću spizu ću obaviti jer nam je to zaliha za sljedeći tjedan od koje pravimo sokove. Cijeli tjedan smo na vitaminima i čuvamo se od prehlada i gripa. Vrijeme je pretoplo; mi smo jedni od onih koji čekaju prvu buru da malo zagrize i donese svježeg zraka.

Svaku subotu ujutro sam tu na pazariću, poslije kupovine slijedi obiteljska kavica i onda ručak kod kuće. Imamo svoj subotnji ritual koji jako volimo – kazao nam je Zlatko, koji živi u neposrednoj blizini tržnice.

Nije voće jedino što se kupuje, zelenilo isto ide ko ludo. Na štandu gospodina Mirka blitva je 12 kuna, špinat 18 kuna, brokula 14 kuna i karota 10 kuna, isto kao i domaća salata. Sve to uzgaja u svom vrtu podno Kozjaka i kune se u njegovu kvalitetu.

– Kad je ružno vrime, prodaja je malo slabija, a evo danas je dobro. Salata, kapula, brokula, to ide najviše, a cikla je dosta popularna isto kao i karota jer ljudi od njih prave sokove koji su dobri za krv. Prirodni sokovi od voća i povrća su jako popularni u zadnje vrime – Mirko će, koji smatra da prodaja može i bolje ići.

Ono što se jako dobro prodaje je soparnik, uvijek prvi nestane i koliko god da ga se pripravi – malo je.

– Prodajen svašta, šta god iman u svom vrtlu. Brokulice, kelja, kupusa, rašćike, ulja, suvih smokava i soparnika, kojeg je, vidite, nestalo. Nekad i jaja bude, svašta, ma sve šta raste u Gatima se ovde prodaje. Soparnik radin samo tri puta tjedno, jer ima posla oko njega – sat vrimena samo oko vatre, blitvu pripremin dan prije i di je onda dok ga ispečen.

Nije to samo tako, ali ljudi budu oduševljeni i on mi uvik prvi ode – kazala nam je Mira Kuvačić. zadovoljna što još uvijek nije hladno na pazaru.

Međutim, uskoro će krenuti prve prave hladnoće, a skupa s njima i veća potreba za lukom, pancetom i drugim konkretnim namirnicama, na što računaju OPG-ovci koji ih prodaju.

Naslovnica Split