Dalmacija Split

reakcija oporbe

SDP o peškariji: To je dio splitskog identiteta i ne smije nestati; Pametno: Hoće li na praznom prostoru sada izniknuti štekati okolnih ugostiteljskih objekata?

reakcija oporbe

Peškarija je dio splitskog identiteta i ne smije nestati!, poručio je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

Nema više splitskog teatra na otvorenom: od danas se riba smije prodavati samo u zatvorenom dijelu Peškarije; Zlatko Ivulić: Ovo je nevjerojatna odluka!

Priopćenje splitskog SDP-a prenosimo u cijelosti:

'Nakon sakaćenja Marjana ozbiljno je ugrožen još jedan simbol našega grada – splitska Peškarija. Točnije, zatvoren je za prodaju ribe dio Peškarije na kojem se riba prodaje na otvorenom. Gradska vlast se odmah mora očitovati javnosti što je s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju ribarnice, te kad će započeti radovi. Isto tako, treba napraviti sve kako bi se što prije osigurali minimalni tehnički uvjeti. Dakle, i Grad i koncesionar trebaju napraviti sve što je u njihovoj nadležnosti da naša Peškarija oživi, a ne da se nestane. Ne smije se ugasiti Peškarija zbog razloga poput nepostajanja odgovarajućeg ledomata! Peškarija nema samo ekonomsku funkciju, već je prije svega dio splitske tradicije i ima nezamjenjivu društvenu funkciju, a tu je nezaobilazna prodaja ribe na otvorenom. Zgražamo se zbog gašenja života u staroj gradskoj jezgi, a istovremeno u toj istoj jezgri nama pred očima nestaje jedan od simbola Splita".

Branimir Urlić, gradski vijećnik stranke Pametno, reagirao je na odluku koncesionara tržnica i ribarnice tvrtke Hippos da prestane s prodajom ribe na vanjskom dijelu ribarnice zbog toga što je veterinarska inspekcija donijela odluku da navedeni prostor ne zahtijeva minimalne tehničke uvjete.

Napomenuo je i kako se doznalo da je inspekcija već više puta posljednjih godina upozoravala koncesionara na to da prilagodi opremu ribarnice kako bi bila omogućena prodaja ribe u skladu sa zakonskim standardima. 

- Sada se vidi da koncesionar ništa od toga nije napravio što je i rezultiralo sadašnjim stanjem, buntom ribara, kupaca i građana Splita koji ovo vide kao još jedan od načina uništavanja tradicije centra grada i uklanjanja svega što mu daje živost i van turističke sezone. Stanje ribarnice i svih gradskih tržnica je sramotno i rezultat je dugogodišnje nebrige koncesionara koji za samo milijun kuna godišnje upravlja s nekoliko desetaka tisuća kvadrata otvorenih površina i poslovnih prostora koje daje u podzakup, dok su ulaganja u opremu i okoliš  minorna i služe samo održavanju postojećeg stanja da ne dođe do potpunog raspada - poručio je Urlić.

Pitanje je, dodaje, hoće li tvrtka Hippos uslijed zabrane prodaje ribe na otvorenom dijelu ribarnice prostor držati prazan ili će na njemu izniknuti štekati okolnih ugostiteljskih objekata. 

Naslovnica Split