Dalmacija Split

'DAN PONOSA I DAN SRAMOTE'

Zašto je proslava 75. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma prošla bez gradskih otaca?; 'Opara nam je rekao da cijeni antifašistički pokret, ali da ne može doći zbog protivljenja gradskih vijećnika'

'DAN PONOSA I DAN SRAMOTE'

Svečanosti obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma, koje su se u subotu održale na više lokacija u gradu, prošle su bez službenih predstavnika Grada i Županije.

Nitko iz lokalne vlasti nije se pojavio na centralnom događaju proslave, svečanoj povijesnoj tribini “75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas”, koju je u hotelu “Park” organizirala Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA).

Taj upadljivi izostanak nagnao je jednog od predavača, povjesničara i sveučilišnog profesora dr. Hrvoja Klasića, da pred brojnim auditorijem ovu jubilarnu splitsku obljetnicu proglasi “i danom ponosa i danom sramote”:

– Dan ponosa jer slavimo veliki povijesni događaj oslobođenja od fašizma. A dan sramote zato što na proslavu nisu došli ni gradonačelnik ni župan – obrazložio je dr. Klasić.

Škorić protiv premijera

Doduše, na jutarnje polaganje vijenaca na Lovrincu (kod Spomen-kosturnice boraca NOB-a, kod Središnjeg križa i na Groblju hrvatskih branitelja) splitski gradonačelnik poslao je izaslanika, svojeg savjetnika za komunalu Ivicu Grubišića Giru.

Grad Split o tome izvještava i na svojim službenim stranicama, u tekstu pod naslovom “Vijenci za osloboditelje Splita u 2. svjetskom ratu”, gdje stoji kako je Grubišić “istaknuo dobru suradnju gradske vlasti s udrugama antifašista te izrazio uvjerenje u produbljenje te suradnje posebno kod zajedničkog obilježavanja značajnih datuma iz povijesti grada”.

Valja reći i da je Grad Split organizatorima platio najam dvorane hotela “Park” u kojoj se održavala svečana tribina, pa je tim čudnije što nitko iz Grada nije došao na tu tribinu.

Pogotovo što su došla dva izaslanika Vlade Republike Hrvatske: general Kornelije Brkić iz Ministarstva branitelja i kapetan bojnog broda Ivan Vuković iz Ministarstva obrane.

Drugim riječima, HDZ-ov premijer na antifašističku proslavu u Splitu šalje iz Zagreba čak dvojicu izaslanika, a iz HDZ-ove Banovine nije došao nitko. Nije vraga da gradonačelnik Andro Krstulović Opara ima nešto protiv osloboditelja Splita?

– Gradonačelnik je na sastanku uoči proslave bio vrlo afirmativan, rekao nam je da i obiteljski i osobno izuzetno cijeni antifašistički pokret, te da smatra kako su partizani kao osloboditelji bili pozitivci, ne ulazeći u poratna zbivanja. Ali rekao nam je da ne može doći na proslavu zbog protivljenja gradskih vijećnika – kaže nam predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić.

Znači li to da HDZ nema jedinstven stav prema antifašizmu, ili možda splitski HDZ, na čelu s Petrom Škorićem, opstruira Plenkovića?

– I prije sam isticao kako smatram da je gradonačelnik talac Škorića i drugih u vrhu gradskog HDZ-a, koji čak govore da Split nije oslobođen 1944., nego tek 1991. godine.

Zbog takvih ljudi mi danas u Splitu imamo dvije ulice žrtava komunizma, a ni jednu ulicu žrtava fašizma, iako se cijeli Split 1941. digao u partizane – veli čelnik Udruge antifašista i antifašističkih boraca (UAAB) dr. Josip Milat. Njegovu priču potvrđuje i Britvić:

Lažni obzir

– Direktno mi je Škorić rekao: “Ja ne mislim da je 1944. bilo oslobođenje grada i zbog braniteljskih udruga to se ne može podržati” – prepričava nam čelnik VeDRA-a, te nastavlja:

– Ja sam mu odgovorio da smo mi u VeDRA-i svi branitelji i da smatramo da je pobjeda iz 1995. nastavak pobjede iz Drugog svjetskog rata, koju je cijeli Split slavio. Čak su i crkvena zvona 1944. slavila pobjednički ulazak partizana u Split i oslobođenje grada – završava Britvić.

Ako je šef splitskog HDZ-a doista naložio da se proslava oslobođenja Splita ignorira iz “obzira prema braniteljskim udrugama”, stvari tek tu postaju ozbiljno bizarne. Naime, svečanu tribinu u hotelu “Park”, kako smo naveli, organizirala je upravo jedna braniteljska udruga – rečena VeDRA.

Dakle, tribinu je otvorio i uvodnu riječ održao predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić, moderator skupa bio je tajnik VeDRA-e dr. Zoran Radman, a tribinu je govorom zahvale zaključio VeDRA-in potpredsjednik, general HV-a Veselko Gabričević.

U Središnjem odboru ove udruge sjedi još jedan general HV-a, Luka Džanko, a član Suda časti je admiral HRM-a Josip Erceg. Zar su Škoriću ovi branitelji manje vrijedni od drugih?

Čekaj: stvara li to splitski HDZ razdor među braniteljima Domovinskog rata?

Gradonačelniku smo uputili nekoliko pitanja na ovu temu, ali do zaključenja broja nije na njih odgovorio.

Naslovnica Split