Dalmacija Split

ZAŠTITITE SE

Idući tjedan počinje cijepljenje protiv gripe, ali neće svima biti besplatno; Hoće li se građani uopće moći cjepivo primati kod svojih obiteljskih liječnika?

ZAŠTITITE SE

S obzirom da polako, ali sigurno ulazimo u sezonu gripe, uskoro počinje sezona cijepljenja protiv tog, ponekad i smrtonosnog oboljenja.

Prema riječima dr. Diane Nonković, šefice epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (Higijenski), cijepljenje bi trebalo početi u srijedu, 6. studenog. Taj je datum objavljen i na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Ove godine će se po prvi put naši sugrađani moći cijepiti četverovalentnim cjepivom, koje je zaštita od dva tipa gripe A i dva tipa gripe B. Naručili smo za SD županiju oko 30 tisuća dozi cjepiva, što je povećanje od nekih 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za nešto veći broj doza cjepiva smo se odlučili zbog trenda povećanja interesa za cijepljenje, kazuje dr. Nonković.
Cjepivo će za neke naše sugrađane biti besplatno, dok će ga neki morati platiti.

- Cijepljenje je besplatno, kao i svake godine za one koji imaju više od 65 godina života, za kronične bolesnike, imunokompromitirane osobe, zdravstvene djelatnike, za osobe čiji se član obitelji iz nekog razloga ne smije cijepiti protiv gripe..., kazuje dr. Nonković.

Ostali, koji ne "upadaju" u ove skupine morat će platiti cijepljenje, ali još se uvijek na zna cijena.

Naime, kako doznajemo od dr. Bernarda Kaića, epidemiologa s HZJZ-a, ako odaziv onih koji se moraju cijepiti, jer spadaju u rizične skupine, bude velik kao i prošle godine Nastavni zavodi za javno zdravstvo diljem Hrvatske i neće moći naplaćivati cijepljenje, jer jednostavno neće imati dovoljno dozi cjepiva.

No, oni koji ne spadaju u neku od rizičnih skupina, moći će se cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika, a koja će cijena cjepiva biti kod njih, to se ne zna. Naime, ta cijena će ovisiti o nabavnoj cijeni cjepiva, koju će obiteljski liječnik platiti veledrogeriji, preko koje nabavlja cjepivo.

I neće biti mogućnosti "lova u mutnom". Obiteljski liječnik koji je od Higijenskog dobije 100 dozi cjepiva, jer ima u svojoj "ordinaciji" 100 rizičnih pacijenata, neće moći s "viškom" cjepiva (ako nije cijepio sve "svoje" pacijente) cijepiti one koji nisu rizični i to im naplatiti, nego će ostatak dozi cjepiva morati vratiti Higijenskom.

- Svaki obiteljski liječnik će dobiti onoliki broj doza cjepiva, koliko ih je potrošio i godinu prije za svoje rizične pacijente. Ako im bude trebalo više cjepiva, za one pacijente koji ne spadaju u skupinu rizičnih, a koji se žele cijepiti, mogu ga kupiti, za komercijalno cijepljenje, preko veledrogerija i naplatiti pacijentima, kazuje dr. Nonković.

Dakle, dragi sugrađani, ozbiljno shvatite gripu, sezonsko oboljenje, od kojeg je prošle godine, u Hrvatskoj službeno oboljelo oko 60 tisuća građana (neslužbeno i nekoliko puta više) i od čijih je komplikacija preminulo 107 državljana RH (službeno prijavljeni slučajevi).

I za kraj nešto nevjerojatno, ali istinito.

Iako u košarici usluga Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) postoji usluga cijepljenja protiv gripe, koju svaki liječnik obiteljske medicine mora provoditi, neki od obiteljskih liječnika ne uzimaju cjepivo od Higijenskog, jer im je cijepljenje "dodatni posao".

Stoga, vrlo često pacijenti, kako bi se cijepili "opsjedaju" Higijenski, na kojemu su se prošlih godina znali stvarati "biblijski redovi" onih koji se žele cijepiti.

Naslovnica Split