Dalmacija Split

OBILAZI HRVATSKU

Katolički svećenik koji je preživio 557 dana u tamnici ISIL-a dolazi u Split: Molio sam za svoje otmičare, ne osjećam nikakvu mržnju prema njima

OBILAZI HRVATSKU

Salezijanski misionar don Tom Uzhunnalil, koji je 557 dana proveo kao zatočenik ISIL-a, posjetit će sredinom listopada Split i Zagreb, te Žepče u Bosni i Hercegovini, gdje će prenijeti iskustvo uzničkih dana, a sve u povodu ovogodišnjeg mjeseca listopada koji je papa Frane proglasio izvanrednim svjetskim misijskim mjesecom.

Don Tom otet je u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u hospiciju družbe sestara Misionarki ljubavi. Teroristi su u napadu na starački dom ubili 16 ljudi, od kojih četiri redovnice, a on je jedini ostao na životu, pretpostavlja se zbog otkupnine koju su teroristi namjeravali dobiti. Oslobođen je u rujnu 2017. godine, nakon dugotrajnih pregovora s otmičarima u koje su bili uključeni vatikanska diplomacija te omanske i jemenske vlasti.

Svjedočanstvo u Splitu

U Splitu, Zagrebu, Žepču i Međugorju boravit će na poziv Hrvatske salezijanske provincije: splitski susret je u petak 18. listopada u 20 sati, a održat će svjedočanstvo i misu za mlade na početku volonterske inicijative 72 sata bez kompromisa u studentskom kampusu u organizaciji Skaca, dok će u subotu provesti dan u župi Pomoćnice kršćana na Kmanu gdje će služiti misu u 19 sati te pričati o svojim iskustvima i susresti se s mladima i s vjernicima.

Tom Uzhunnalil, kako prenosi katolički portal Bitno.net, služio je u Jemenu od 2010. godine gdje je zamijenio svoga starijeg brata Mathewa, a 2015. se nakratko vratio u rodnu Indiju te ponovno stiže u Jemen, gdje je 4. ožujka 2016. godine otet.

Starački dom u Adenu koji se nalazi u sklopu samostana Službenica milosrđa, družbe koju je osnovala Majka Terezija, napala je skupina naoružanih muškaraca i ubila šesnaest osoba, redovnice, zaposlenike doma i nekoliko štićenika. Otvarali su sobe i pucnjevima u glavu usmrćivali sve na koje su nailazili.

Indijskog salezijanca Uzhunnalila koji je živio u domu nakon što je crkva u kojoj je služio spaljena godinu dana prije, uhvatili su dok je pokušavao konzumirati posvećene hostije iz svetohraništa kako ih teroristi ne bi oskvrnuli.

- Kad su me oteli, uzeli su i svetohranište omotano u oltarnik te ga ubacili pored mene u prtljažnik vozila. Ruke mi nisu bile svezane i uspio sam otvoriti tabernakul u kojem sam pronašao četiri, pet hostija s kojima sam služio misu nekoliko dana nakon dolaska na mjesto gdje sam bio zatočen. Svakoga dana sam po sjećanju govorio misu, a kako nisam imao kruha ni vina za čin pretvorbe i pričest, molio sam Boga da mi ih udijeli u duhu - ispričao je don Tom nakon oslobađanja, dodajući kako je dane provodio u molitvi, a otmičari ga nisu zlostavljali, premda se nakon osamnaest mjeseci vratio trideset kilograma mršaviji.

Kampanja spašavanja

- Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice, zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božanskom milosrđu, meditirao nad Križnim putem i slavio svetu misu iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju prema njima - kazao je.

Nakon njegova zarobljavanja salezijanci su pokrenuli kampanju spašavanja, papa Frane je s Trga svetoga Petra uputio apel da ga se oslobodi, vatikanska diplomacija i indijske vlasti pokušavali su ga pronaći, čak se pojavila vijest kako je razapet na križ za Veliki petak, što je kasnije demantirano, ali o njegovoj sudbini mjesecima nije bilo nikakvih informacija.

Krajem 2016. godine don Tom se pojavio na videu obrastao u dugu bradu i zapušten.

- Dragi papa Frane, molim te kao oca, spasi moj život. Moje zdravlje je sve gore, potrebna mi je liječnička pomoć. Prolaze mjeseci a moji otmičari su u nekoliko navrata pokušali stupiti u kontakt s vladom moje zemlje. Vrlo sam tužan što se još ništa nije dogodilo da budem oslobođen. Molim i biskupe iz svih dijelova svijeta da mi pomognu, kao i ljude iz vlada. U depresiji sam, potrebna mi je pomoć - vapio je zarobljeni svećenik.

Nakon toga se oglasila indijska vlada koja je poručila da radi sve što može kako bi spasila svog državljanina, no u Jemenu je tada vladao potpuni kaos i nije bilo jasno koja je teroristička skupina otela salezijanca. Sličan video objavljen je i u svibnju 2017. godine, a pored apela za pomoć otac Tom je kazao kako se otmičari brinu za njega koliko mogu.

- Budući da sam dijabetičar otmičari su nabavili lijekove koji su mi bili potrebni. Imao sam 230 tableta pomoću kojih sam brojio dane u zatočeništvu - ispričao je Tom nakon oslobađanja.

Prvu vijest da će biti pušten dobio je od otmičara 11. rujna 2017. godine, ukrcali su ga u vozilo s povezom na očima te ga satima vozili, ali su se na koncu okrenuli i vratili se natrag. Iste noći su ga probudili riječima: "Imamo dobre vijesti, ideš doma."

Ponovno su ga ukrcali zavezanih očiju i vozili duže vrijeme, te je prebačen u drugi automobil, skinut mu je povez, a potom su mu pokazali njegovu fotografiju na mobitelu i zatražili da se identificira. Vozili su ga više od jednog dana kroz pustinju te je iskrcan u Muskatu, glavnom gradu Omana.

Pomoć iz Omana

- U skladu s kraljevskim zapovijedima Njegova Visočanstva sultana Qaboosa bin Saida, te apelima Vatikana za pomoć u spašavanju njihova zaposlenika, vlasti sultanata u suradnji s jemenskim vlastima uspjele su locirati zaposlenika vatikanskih vlasti - objavio je omanski sultanat 12. rujna.

Pet dana kasnije posjetio je papu Franu u Rimu, kleknuo je pred njega, a Papa ga je zagrlio i poljubio mu ruku.
- Molio sam za vas svaki dan, prinosio sam moje patnje za vaše poslanje i za dobro Crkve - kazao je tada salezijanac Papi koji ga je blagoslovio.

 

Naslovnica Split