Dalmacija Split

dugogodišnja zavrzlama

Vlasnik 'Hemingwaya' uopće ne zna da je u najmu na Bačvicama!? Evo kakve vas nevolje mogu snaći poželite li u Splitu otvoriti kafić ili klub, poznati ugostitelj otkrio detalje slučaja koji je završio pred sudom

dugogodišnja zavrzlama

Gradska tvrtka "Splitska obala" u svibnju prošle godine podnijela je tužbu protiv tvrtke "Funky bar" u vlasništvu Marija Kovačevića, vlasnika lanca barova "Hemingway", zbog iseljenja i naknade štete, odnosno neplaćanja najamnina za tri poslovna prostora na Bačvicama.

Na Trgovačkom sudu u Splitu u petak je održana glavna rasprava u tom sporu, tijekom koje je saslušan i Kovačević, koji je iznio svoju stranu priče. Nakon potpisivanja ugovora, kako je kazao, počeo je uređivati objekte te je zbog toga podignuo kredit od 1,5 milijuna kuna. Kada je zatražio izdavanje dozvole kojom bi se utvrdilo da objekt ispunjava minimalne tehničke uvjete, rečeno mu je kako mu to ne mogu izdati jer dio zgrade na Bačvicama – nema uporabnu dozvolu.

– Nakon toga sam se obratio tužitelju ("Splitska obala", op.a.) te mi je od strane tadašnjeg direktora Perislava Bonačića rečeno da će mi uskoro pribaviti uporabnu dozvolu i da slobodno mogu početi obavljati ugostiteljsku djelatnost u tim prostorima – kazao je Kovačević, koji je otvorio kafić krajem srpnja 2015. godine.

Podmirio kaznu

Prema njegovim riječima, samo desetak dana poslije došla je Carinska inspekcija i zatvorila objekte, a nakon što je, kako je rekao, podmirio kaznu, skinuli su mu pečat, ali tijekom 2015. više nije poslovao na popularnom kupalištu. Kako je posvjedočio, iz "Splitske obale" su mu rekli da su poduzeli sve da objekt dobije uporabnu dozvolu, ali problem je bio u tome što su lokali prije nekoliko godina dograđeni i svi na donjoj etaži su odstupali od stvarne površine kada je dobivena građevinska dozvola.

– "Splitskoj obali" u ime svoje tvrtke "Sunčana oaza" nisam platio ni jednu zakupninu budući da nikada nisam ni dobio račune. U jednom članku ugovora bilo je navedeno da "Splitska obala" ne može fakturirati zakupnine jer nisu bili osigurani minimalni tehnički uvjeti. Krajem 2016., održali smo sastanak s predstavnikom Grada, s kojim je dogovoreno kako ću ja obaviti sve potrebno za ishođenje uporabne dozvole. Nakon pola godine, ishodio sam sve "papire" o vlastitu trošku, a oko dva mjeseca kasnije mi je odgovoreno da zahtjev za uporabnu dozvolu može zatražiti samo vlasnik nekretnine – istaknuo je Kovačević.

Presuda u studenome

Na pitanje je li "Sunčana oaza" obavljala ugostiteljsku djelatnost u tim prostorima i do kada ih je koristila, vlasnik je odgovorio kako su "radili u srpnju 2015. i tijekom 2016. godine, a 2017. samo tijekom dva mjeseca". Kovačević je kazao i kako ne zna točno u kojem su razdoblju bili u posjedu prostora, niti kada je "Sunčana oaza" brisana iz sudskog registra.

– Poznato mi je da su vođeni sudski postupci i da je ta tvrtka pripojena "Sunčanoj plaži" (također u njegovu vlasništvu, op.a.). Ne znam tko se danas nalazi u tim poslovnim prostorima – odgovorio je prvi čovjek lanca barova "Hemingway", dodajući kako su mu tek krajem 2017. poslani računi za plaćanje zakupnine, i to "običnom poštom", a on ih je vratio i naveo da su – neosnovani.
 Iz računa pizzerije 'Forno' vidi se da je njezin vlasnik tvrtka 'Funky bar'

Kada je doznao da je na čelo "Splitske obale" došao novi direktor (Dražen Delić, op.a.), Kovačević je ustvrdio da je "u više navrata tražio sastanak s njim, ali nije nikako mogao dogovoriti termin".

– "Splitska obala" mi nikada nije predala uporabnu dozvolu unatoč mojim višestrukim upitima, a što je sukladno ugovoru bio uvjet za njegovu provedbu – kazao je ugostitelj i dodao da njegova tvrtka "Funky bar" nema nikakav ugovorni odnos s gradskim poduzećem. Na poseban upit odgovorio je da nikada nije dobio pisanu opomenu za plaćanja zakupnina, ni kao direktor "Sunčane oaze", ni kao direktor "Funky bara". Ročište za objavu presude sazvano je za 6. studenoga.

Dugogodišnji problem

Za komentar ročišta pitali smo Dražena Delića, direktora "Splitske obale".
– Vjerujem u hrvatsko pravosuđe i vjerujem da će institucije u konačnici, na temelju provedenih dokaza, riješiti ovaj dugogodišnji problem "Splitske obale" – kratko nam je kazao Delić.

Naslovnica Split