Dalmacija Split

za sve generacije

"Europska noć istraživača" u Dioklecijanovim podrumima: kako radi Teslina kugla, za što služi Wandegrafov generator?

za sve generacije

"Europska noć istraživača" koja se tradicionalno održava posljednjeg petka u mjesecu rujnu diljem Europske unije privukla je razne generacije u podrume Dioklecijanove palače. Pokusi, radionice, prezentacije i edukativne izložbe, samo su dio brojnih aktivnosti u kojima su mogli sudjelovati posjetitelji, od 17 do 22 sata, u podrumima Palače, na Rivi i u prostorima Mediteranskog instituta za istraživanje života.

Uz šest fakulteta, akademiju i tri odjela Sveučilišta u Splitu, sudjelovali su i Mediteranski institut za istraživanje života (MEDILS) i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša.

Svaki od sudionika bio je više nego zanimljiv i moglo se saznati mnogo novih i zanimljivih informacija od toga što je i kako radi Teslina odnosno Plazma kugla, za što služi Wandegrafov generator, pa do toga kako nastaju eterična ulja i prirodni sokovi, čime se sve bave studenti Odjela za forenzične znanosti te koji su tradicionalni prehrambeni proizvodi Dalmacije.

- Studenti smo prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, konkretno smjer fizika i na Europskoj noći istraživača izvodimo nekoliko eksperimenata kako bi privukli djecu i učenike da jednom u budućnosti dođu studirati na naš fakultet.Ovdje smo da prezentiramo nekoliko eksperimenata koje je otkrio Nikola Tesla i drugi znanstvenici. Ovim pokusima želimo fiziku malo više približiti djeci i moguće budućim studentima našeg fakulteta - kazao nam je Marko Mihovilović, student druge godine fizike.

Osim Marka i druge znanstvenice i znanstvenici na svojim pultovima su interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približili znanost i svoj rad.

- Predstavljamo Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i imamo štand s ljekovitim i aromatičnim biljem. Donijeli smo razne sadnice, sjemenke, eterična ulja i ekstrakte, cvjetne vodice, biljne droge i slično. Za degustaciju imamo razne likere te sokove koji su djeci bili najzanimljiviji, a uz to jako žele mirisati lavandu i smilje - kazale su nam znanstvenice Tonka Ninčević i Silvija Milišić koje već duže sudjeluju u ovoj manifestaciji koja je svake godine zanimljiva i edukativna.

Organizacija "Europske noći istraživača" je glavna aktivnost projekta "Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night" koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije.

Naslovnica Split