Dalmacija Split

periferija city

Mejaši - kvart u kojem štakori naganjaju mačke: natrpaj nogostup hrpama smeća, a prolaznici neka hodaju cestom!

periferija city
Smeće razasuto po nogostupu Ulice 141. brigade
Smeće razasuto po nogostupu Ulice 141. brigade

Tezu da nam grad postaje jedno veliko odlagalište otpada, poglavito njegovi rubni dijelovi, dovoljno je testirati u Ulici 141. brigade na Mejašima, gdje će vam za oko, a bome i za noge, zapeti hrpe raznog nagomilanog otpada.

Prednjači onaj građevinski, koji se donedavno mogao nesmetano odlagati na Karepovcu - dovoljno je za to bilo samo poznavati direktora ili kojeg upućenijeg radnika. Za ovu potonju rečenicu svakako koristimo navodnike, jer sve je to još "rekla-kazala" - pravosuđe je tu da odradi svoj dio posla, u što ne treba sumnjati.

Nego, vratimo se na "Periferiju city" - u izolirane ulice, kao što je ona 141. brigade, koje za ovu prljavu rabotu koriste naši sugrađani. Tamo se najbolje može vidjeti koliko se brinemo o okolišu i recikliramo svoj otpad. Kontejneri za reciklažu su napola prazni, ali zato je nogostup pretrpan i to tako stoji već malo manje od mjesec dana. Područje je to gdje miševi kolo vode, jer umjesto da ih mačke love, ovdje štakori njih naganjaju. Šetači, posebno djeca, kako bi zaobišli smeće primorani su kretati se prometnicom, dovodeći tako svoje živote u opasnost.

Fotografije pretrpanih kontejnera i zakrčenog pločnika u našu redakciju dostavio je jedan od ogorčenih građana, pitajući se gdje su mjerodavne službe, aludirajući na komunalno redarstvo da kazni odgovorne i "Čistoću" da napokon ukloni razbacani otpad.

- Ovakva situacija je na terenu već cca tri tjedna, nogostupi su nam zakrčeni. Ulica 141. brigade je već niz godina odlagalište građevinskog materijala pod okriljem noći. Gdje je komunalno redarstvo da kazni odgovorne i gdje je "Čistoća" da makne smeće? Treba li čekati neku nesreću da bi nadležni reagirali, da dijete na putu do škole padne jer mora hodati po kolniku?

- Slična situacija zabilježena je prije nekoliko dana na Lovrinačkoj cesti, gdje su tek nakon natpisa u našim dnevnim novinama djelatnici gradskog komunalnog poduzeća očistili teren, uklonili kontejnere i građanima podijelili kante za otpad. Budući da je navika vražja stvar i unatoč činjenici što spremnika više nema, naši sugrađani i dalje gomilaju otpad.

- Odmah smo kontaktirali mjerodavne službe i otpad uzduž Ulice 141. brigade bit će promptno uklonjen. Nažalost, svijest o zbrinjavanju otpada kod naših sugrađana još je u povojima. Nesavjesni pojedinci unatoč svim mjerama koje smo poduzeli, poglavito vezanih za Lovrinačku ulicu i dalje rade po starom, iako je svako kućanstvo dobilo kantu za smeće. Najadekvatnije rješenje ovog problema je postavljanje prijenosnih kamera. Tek onda kada kazne budu dolazile na kućne adrese vjerujem da će nestati ružne slike s naših ulica - predlaže Vice Mihanović, predsjednik Gradskog kotara Mejaši.

Naslovnica Split