Dalmacija Split

AJ TI SVIMA UDOVOLJI

Rampa na Trsteniku podijelila susjede; 'Uništena je ljepota trga! Ovo je neukusno, napravljeno bez osjećaja i odgovornosti prema prostoru!', kažu jedni. A drugima je 'baš ludilo'

AJ TI SVIMA UDOVOLJI

Na malom trgu u Ulici Dinka Šimunovića, koji okružuju portuni broj 23, 21, 20, 19, 18 i 16, postavljanje invalidske rampe podignulo je stanarske tenzije. Nije problem u rampi, nego u njezinu izvedbenom rješenju koje se nije svidjelo baš svim građanima.

- Nemam ja ništa protiv toga da se ovaj dio prilagodi osobama s invaliditetom, ali smeta mi način na koji je sve ovo napravljeno. Usred trga su napravili rampu, zašto to nisu napravili uz zgradu, a ne baš posrid sride? - pita se stanar Veseljko Vidović, koji smatra da je na ovaj način uništena ljepota trga.

- Ovo je neukusno, napravljeno bez osjećaja i odgovornosti prema prostoru. Strah me da će ovo najviše koristiti motocikli kako bi se mogli parkirati odmah ispred ulaza, što je onda opasnost za djecu koja se na tom trgu svakodnevno igraju - zaključuje Vidović dok nam pokazuje rampu na koju će se nakon završetka postaviti i ograda kako bi invalidne osobe lakše prolazile.

Na "teren" s nama izašao je i Damir Barbir, čelnik kotara Trstenik, koji kaže kako su u travnju kada su shvatili problematiku s kojom se susreću invalidi iz okolnih portuna odmah kontaktirali nadležne u Gradu Splitu.

Socijalno osjetljivi

- Svi smo mi ovdje složni da se problemi riješe jer smo socijalno osjetljivi i suosjećamo s problematikom. Svjestan sam da se nekim građanima nije svidjelo izvedbeno rješenje, ali rješenje je nužno, a kakvo će biti, o tome odlučuje Grad. Žao mi je što nam nije bilo upućeno izvedbeno rješenje kako bismo mi to iskomunicirali s građanima.

Najveći je problem što nismo dobili kompletnu informaciju kako će sve to skupa izgledati, pa je tako došlo do šuma u komunikaciji - objašnjava nam Barbir, dodajući kako je problem i što nemaju adekvatno sportsko igralište.

- Da imamo pravo igralište, djeca bi bila tamo, a ne bi trebala tražiti alternativna rješenja. Bili smo na sastanku s predstavnicima Grada, ali to je sada zastalo. Ova rampa znači i majka s kolicima imat će lakši pristup cesti - zaključuje Barbir.

Inicijativa za postavljanje rampe krenula je od Špira Gruice, predstavnika stanara zgrade s broja 23.

- Ovdje živim već 35 godina i moram priznati kako je starosna populacija sve veća. Nekoliko stanara mi se požalilo da im je pristup oko zgrade otežan te sam se odmah bacio na posao. U suradnji s Kotarom u kratkom roku došli smo do rješenja jer naš glavni cilj je dobrobit svih stanara. Žao mi je što se dogodio šum u komunikaciji, ali ovo je korak naprijed - govori nam Špiro, dodajući kako mu je drago vidjeti djecu da se igraju na ulici.

- Neka se djeca igraju, to je super. Dok je njih, bit će i nas. Mislim da ovim rješenjem dječja igra nije ugrožena, ali naravno da bi im bilo puno bolje kad bi imali pravo sportsko igralište - zaključuje Špiro.

Dok smo bili na terenu, prvi korisnik rampe bila je i gospođa s dječjim kolicima koja je zaradila pljesak svih okupljenih, a samo je kratko prokomentirala da joj je ovo rješenje "ludilo".

- Evo, ovo je dokaz da radimo pravu stvar - zaključio je Barbir.

Naslovnica Split