Dalmacija Split

Bitka za zlatne kvadrate

Pored Westgatea niče još nebodera? I novi vlasnici 'Medike' i 'Milsa' moći će tražiti dozvole za visokokatnice, ugledni arhitekt zgrožen: Dobit ćemo ono čega smo se pribojavali

Bitka za zlatne kvadrate

Investitori su na Zapadu davno rekli da je problem sa zemljištem što ga Bog više ne stvara.
Ali, ako se ne može ići u širinu, možete se penjati u visinu. Tako su na maloj parceli, površine 5000 četvornih metara, niknula dva nebodera u sklopu projekta "Westgate". Jedan se upravo gradi uz Ulicu Domovinskog rata kao najviši neboder u Hrvatskoj, a njegova nešto manjeg "brata" isti je investitor izgradio za sjedište OTP banke.

No, je li baš tako trebalo biti? Ili vlada pravo jačega koje grad pretvara u urbanu džunglu? Naime, područje omeđeno ulicama Domovinskog rata i Hercegovačkom, te Putom Stinica i Solinskom nalazi se unutar gradskog projekta Kopilica kao "zona C". Za cjelokupno područje koje ukupno obuhvaća 12 hektara trebalo je raspisati natječaj, kako bi se primjereno oblikovao taj dio sjevernog pročelja grada.

No, umjesto da se natječajem sagleda područje, raspisan je parcijalni postupak na maloj parceli za "Westgateove" nebodere. Ovo ne bi bio toliki problem da u GUP-u ne stoji kako je u "zoni C" dopuštena gradnja od 30.000 kvadrata po hektaru, u što se ne računaju postojeće zgrade.

Neboder koji se gradi kao najveći toranj u Lijepoj našoj trebao bi zajedno s garažama imati 35.000 četvornih metara bruto površine. Postavlja se pitanje jesu li dva nebodera "pojela" izgrađenost cijelog područja. Opet, to ne bi bilo toliko zanimljivo da susjedne parcele nedavno nisu zauzeli novi investitori.

Naime, poznat je kupac zemljišta i objekata mljekare "Mils", a riječ je o zagrebačkoj tvrtki "Jedina nekretnina". Također, i "Medika", koja ima zgradu s dvorištem, procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna, koja je samo nekoliko desetaka metara udaljena od nebodera OTP banke, ovih je dana promijenila vlasničku sliku jer je varaždinski odvjetnik Oleg Uskoković stekao 47 posto tvrtke.

Hoće li se na susjednim parcelama moći graditi ako je "Westgate" tijekom proteklog razdoblja "pojeo" graditeljska prava dopuštena po GUP-u? Predsjednik Društva arhitekata Split (DAS) Dragan Žuvela smatra da se nije smjelo dopustiti da drugi neboder, koji je prvotno imao dozvolu za 17 katova, dobije još 10 etaža.

– Ne mogu razumjeti po kakvom tumačenju dokumentacije i zakona je to bilo moguće. Dapače, nešto može biti legalno, ali nije legitimno. U ovom slučaju stručne službe Grada nisu bile suglasne s izdavanjem dozvola za dodatne katove, ali je Ministarstvo graditeljstva, mislim da je dokument potpisao Josip Bienenfeld (načelnik Sektora za pravne poslove, op.a.), dalo potvrdno mišljenje, pozivajući se na to što je tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar prihvatio idejno rješenje. Ti neboderi su "uzeli" kvadrate koje je GUP namijenio za šire područje. Sad je moguće zamisliti da novi vlasnici "Milsa" i "Medike" traže da se njima dopusti izgradnja nebodera kad je već dopušten presedan. I tako će se raspasti gradski projekt Kopilica – smatra Žuvela.

– Nažalost, država i Grad svojim ponašanjem prisiljavaju poduzetnike da se uključe u otimanje gradskog prostora. To je sve prirodni slijed kad se cjepka nešto što se trebalo rješavati kao cjelina. Problemi će tek doći jer će investitori reći: "Slušajte, ako ste dali njima da rješavaju mimo gradskog projekta, onda možemo i mi." Tako ćemo dobiti ono čega smo se pribojavali, a to je da se kaotično rješava neko područje koje je važno za Split – napominje DAS-ov predsjednik.

Podsjetimo, Teo Vojković, tadašnji pročelnik za urbanizam, nije htio izdati dozvolu za podizanje dodatnih 10 katova na "Westgateovu" neboderu, tvrdeći da to nije moguće po GUP-u. Poteštat Baldasar na kraju mandata donio je zaključak po kojem taj objekt treba narasti za traženi broj etaža.

Vojković je tada tvrdio kako ga Baldasarovo mišljenje – ne obvezuje. Ministarstvo je dvaput poništavalo rješenja iz Banovine kojima su odbijani zahtjevi za podizanje tornja od 27 katova. Zadnji put je to bilo 6. listopada 2017. godine.
Baldasar je predložio izmjene GUP-a po kojima su "Westgateovi" neboderi trebali biti izdvojeni kao pojedinačni zahvat "P34" koji bi se mogao realizirati prije gradskog projekta Kopilica i ne bi se obračunavala njihova izgrađenost i pravilo o gradnji u toj zoni po kriteriju 30.000 kvadrata po hektaru. Međutim, bivši gradonačelnik nije uspio progurati izmjene GUP-a do kraja svojeg mandata.

Zgrada i dvorište vrijede (samo) 14 milijuna kuna


Što "Medika" planira učiniti sa svojim prostorom na Putu Stinica, pokušali smo doznati od novog vlasnika Uskokovića i Jasminka Hercega, direktora tvrtke. No, njihove tajnice su nam rekle kako su obojica na službenom putu te kako će nam se uskoro javiti. Zanimljivo da "Medika" ima tvrtku "Primus nekretnine" (na čijem je čelu također Herceg) koja je uknjižena na zgradu i dvorište koji su zajedno procijenjeni na 14 milijuna kuna. Prema podacima Fine, "Primus nekretnine" su do sada zabilježile više od pet milijuna kuna gubitka, ali u vlasničkom listu njihovih splitskih nekretnina nisu uknjiženi ni bankovni krediti ni založna prava.

Naslovnica Split