Dalmacija Split

STROGI NADZOR

Splitski pomorac upucao susjeda, djeca ga gledala kako leži u krvi; Stručnjaci: Opasan je za okolinu, pod utjecajem sumanutih ideja i halucinacija

STROGI NADZOR

Sudski vještaci koji su izradili nalaz i mišljenje za 39-godišnjeg P .Ć. nakon što je iz pištolja ustrijelio susjeda Lea Krstulovića (38) polovicom svibnja ove godine u Mosećkoj ulici u Splitu zaključili su da je opasan za okolinu. Procijenili su za njega kako je sposoban ponoviti teže kazneno djelo zbog čega ga treba smjestiti u ustanovu zatvorenog tipa.

Vještačenje nad njim su napravili psihijatar i psiholog dok je boravio u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama. Zaključili su kako je neubrojiv i nije sposoban pratiti suđenje jer je pod utjecajem sumanutih ideja i halucinacija. Dijagnosticiran mu je psihotični poremećaj sa šizofrenim, paranoidnim značajkama.

Ranjeni 38-godišnjak iz bolničkog kreveta: Policiji sam prije dva mjeseca prijavio da mi je netko propucao automobil i rekao sam da sumnjam na susjeda, ali me, kao što se vidi, nisu shvatili ozbiljno!

Splitski pomorac koji je propucao susjeda radio probleme na Bilicama, bio je neugodan i agresivan: 'Pištolj sam nabavio jer me progone susjedi koji žele jeftino kupiti moj stan'

Susjed ga je došao upozoriti da prestane s bukom, a on ga je upucao u trbuh. I neće u zatvor: doznali smo što stoji u optužnici protiv splitskog pomorca

Nad njim je podignuta optužnica zbog pokušaja ubojstva 18. svibnja 2019. oko 14,35 sati nakon verbalnog sukoba sa susjedom koji mu je došao reći da prestane s vikanjem i stvaranjem buke.

Iz svog stana je na udaljenosti od oko jedan metar ispalio hitac iz pištolja prema tijelu žrtve u stanju psihotičnog poremećaja zbog kojih nije mogao shvatiti značenje svojih postupaka i njihovo upravljanje, navelo je Županijsko državno odvjetništvo.

Leo Krstulović je zadobio teške i po život opasne ozljede: strijelna rana trbuha, prostrijele slijepog dijela debelog crijeva, izljev krvi u trbušnu šupljinu, izljev krvi iz potrbušnice, prostrjel krila desne crijevne kosti sa strijelnom ranom kože te je prevezen u Klinički bolnički centar Split gdje mu je život spašen hitnom liječničkom intervencijom.

I nakon uhićenja u policiji te na državnom odvjetništvu, a kasnije i vještacima je govorio kako ga nadziru i snimaju dok je u stanu i kradu mu fotografije iz mobitela. Govorio je kako žele da se iseli da bi mu uzeli stan u kojem inače stalno čuje glasove te je tako siguran da ga špijuniraju. Naveo je da žele da izgubi posao kako ne bi mogao plaćati kredit za stan. Pištolj je kupio jer se bojao za svoju sigurnost, kazao je.

Sumnja se i da je P. Ć. u ožujku ove godine pucao u svjetlo Citroena Berlinga, vlasništvo Lea Krstulovića, na parkiralištu ispred zgrade.

Još uvijek se čeka nalaz balističkog vještačenja iz Centra “Ivan Vučetić” koji treba pokazati jesu li oba metka ispaljena iz istog oružja. P.Ć. je pucao u susjeda iz ilegalne češke zbrojovke, kalibra 7,65 koju je kupio preko interneta za 1000 eura.

Od Vinka Ljubičića, odvjetnika koji zastupa interese obitelji Krstulović saznajemo kako vjeruje da će vještačenje potvrditi sumnje.

- Očekujemo balistički nalaz ovih dana, ali s vrlo velikom izvjesnošću mogu kazati kako će se pokazati da se radi o istom oružju i počinitelju. Sukladno nalazu vjerujem da će biti zatvoren u specijaliziranu ustanovu pod strogim nazorom - kazao nam je.

Optuženi P. Ć. je godinama radio probleme u zgradi u kojoj je stanovao u Mosećkoj ulici zbog čega je ne jednom bila pozivana policija. Radio je kao pomorac, ali na brodu nije nikada izazivao probleme. Protiv njega je podnijeto i nekoliko prekršajnih prijava zbog remećenja javnog reda i mira.

Supruga ranjenoga Lea Krstulovića kaže nam kako još uvijek osjećaju posljedice svega što se dogodilo.

- Moj suprug je zadobio teške ozlijede i još uvijek je pod liječničkim nadzorom. Ovaj događaj je cijeloj obitelji promijenio život zauvijek i mi još uvijek strepimo bez obzira na to što znamo da je počinitelj u istražnom zatvoru. Troje djece je vidjelo oca kako bespomoćan leži ispred vrata u lokvi krvi. U ovim trenucima ono što obitelj najviše treba kako bi se ponovno osovila na noge je sigurnost! - rekla nam je Tea Krstulović.

Za optuženoga P. Ć. je produljen istražni zatvor, a u nastavku postupka će se tretirati prema Zakonu o osobama s duševnim smetnjama.

Naslovnica Split