Dalmacija Split

uselio se između dva portuna

Ovo još nismo vidjeli! Splićanin prodao stan na Žnjanu, pa si našao novi, besplatni apartman od 15 kvadrata - iza zida!? Susjedi su šokirani...

uselio se između dva portuna

Nema toga što u našem gradu vidjeli nismo! Evo, recite pravo - prvo što vam padne na pamet, a da čovjeku u dalekom svijetu to izgleda nevjerojatno - u Splitu se sigurno dogodilo. Samo odaberite mikrolokaciju.

Ovoga put adresa je Rovinjska 2, na Žnjanu. Scena iz "A je to!", doslovno. Dakle, susjed iz portuna broj 2 je prodao svoj stan. Sve u redu, pozdravili se, čovjek odlazi, ali samo par skalina niže. Tamo se naime nalazi niša, zid koji skriva 15-ak kvadrata "ničijeg" prostora, taman između dva ulaza. Susjed iz pakla uzeo "pikamer", odvalio zid, otvorio sebi prostor za život i, eto, sad je kupio ulazna vrata, planira ih ugraditi da nitko ne viri u "njegovo".

Niste shvatili?

Otvorio je sebi prostor, kojeg drži kako ne pripada nikome od sustanara i uselio se.

Da, dobro ste pročitali!

- Nema naš "bivši-sadašnji" susjed nikakvih problema, ni mentalnih ni inih, samo jako dobro zna kako mu policija ne može ništa, kazuje nam ekipa iz portuna broj 2, a sve redom neki mirni, fini ljudi, umirovljenici ili obitelji s djecom.

Ne znaju takvi za silu. Dok drugi to točno znaju.

- Stanari su, najblaže rečeno, poludjeli. Sazvali smo hitan sastanak, došao je na njega i taj mudri bivši stanar to jest i dalje stanar, samo ne i vlasnik stana u zgradi. Priprijetili smo mu kako će mu ukoliko ne iseli u tjedan dana, sve njegove stvari baciti u otpad, pripovjedaju nam, još uvijek u šoku.

U međuvremenu su se za pomoć obratili upravitelju zgrade Tehnoplastu, koji su sukladno svojim ovlastima i mogućnostima - evidentirali nastalu štetu.

- Nije ni dan prošao, opet hitan sastanak - ulovili smo ga kako širi rupu i postavlja vrata, nova je čak kupio! Montirat će vrata! Još koji metar portunskog hodnika i eto apartmana, kako je krenuo, veli nam ekipa iz Rovinjske.

A ništa, nazvali su policiju. Dežurni operativac na "192"im je objasnio kako "plavci" tu ne mogu ništa učiniti, već da svojeg junaka samo stanari mogu tužiti, za policiju je to samo "imovinski spor".

- Dok je naš susjed živio u svom sad već bivšem stanu, a riječ je o prizemnom stanu s velikim dvorištem, nikada nismo imali nikakvih problema. Sada se očito dobro uputio u sva pravna pitanja. Uvjeren je da mu nitko ništa ne može, veli nam stanarka zgrade.

I nije daleko od istine.

Je li gledate oko sebe, po svom portunu? Što li se skriva iza zidova? Ima li vam prijatelj "pikamer"? A čujte, nikad se ne zna...

Tvrtka Tehnoplast se pismeno obratila 'susidu iz pakla'

Tvrtka Tehnoplast se pismeno obratila "susidu iz pakla", nalažući mu da sanira oštećenja koja je uradio i da sve vrati u prvobitno stanje.

- Izvršili ste proboj stubišnog zida i ušli u takozvanu slijepu prostoriju. Time ste postupili protivno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te ste povrijedili vlasnička prava ostalih suvlasnika, budući predmetni prostor predstavlja zajednički dio u vlasništvu svih suvlasnika, kazuju u Tehnoplastu.

- U obavezi ste sanirati predmetna oštećenja i ukloniti ih, te vratiti u prvobitno stanje i to u roku od odmah. Ukoliko ne postupite na navedeni način biti ćemo primorani, u ime suvlasnika zgrade, pokrenuti sudske postupke, vele upravitelji.

Ostaje nam da vidimo što će se dalje zbivati u ovom našem cirkusu od grada.

Naslovnica Split