Dalmacija Split

na bubnju

Na Trgovačkom sudu zapečaćena sudbina poslovne zgrade u Splitu: 'stara vjenčaona' na dnu Mažuranićevog šetališta ide na prodaju, Kerum ostaje bez dijela imovine i novog hotela?!

na bubnju

Trgovački sud u Dubrovniku odredio je da se kreće s prodajom velebne poslovne zgrade na dnu Mažuranićeva šetališta, Splićanima poznate kao "stara vjenčaonica", u kojoj je njezin vlasnik Željko Kerum 2015. godine otvorio hotel "Corner".

Ročište na kojem će se procijeniti vrijednost nekretnine, dubrovački sudac Srđan Gavranić je zakazao početkom srpnja na splitskome Trgovačkom sudu. Ubrzo nakon toga bi Financijska agencija (Fina) treba održati elektroničku javnu dražbu.

Time je pokrenut postupak u kojem bi nekadašnji poteštat Kerum, nakon hotela "Marjan", mogao ostati bez još jedne vrijedne nekretnine u Splitu, ali i jednog velikog građevinskog projekta. Podsjetimo, staru vjenčaonicu je dobio 2005. godine od Ministarstva pravosuđa, kojem je u zamjenu dao obližnju zgradu nekadašnje robne kuće "Prima-Standa", koja od tada državi služi jedino za arhiviranje sudskih spisa.

Na mjestu stare vjenčaonice, Kerum je planirao izgraditi toranj "Periska" s 10 katova. Ishodio je lokacijsku dozvolu, no ona je u međuvremenu istekla. Poslovna zgrada je imovina tvrtke "Zakup", čija je direktorica i formalna vlasnica, do otvaranja stečaja 2018. godine, bila Željka Kerum Topalušić, kći Željkova brata Jure, koja od 2017. godine "sjedi" u Nadzornom odboru gradskog poduzeća "Stano-uprava".

No, hotel "Corner" vodi tvrtka "Kruščica", koja je tamo u zakupu koji redovito plaća. Inače, u portfelju "Kruščice" je i hotel "Perla" u Rogoznici, gdje ima i višegodišnju koncesiju na plažu koju na svojoj internetskoj stranici naziva – privatnom plažom. U svom čarteru ima dvije jahte – Pershing 47 iz 2007. i Princess 55 iz 2018. godine, dužine 14,7 i 17,6 metara. Iako se Željko Kerum izjasnio da je riječ o njegovu hotelu kada mu je netko u bazen ubacio kantu katrana, kao vlasnica "Kruščice" vodi se njegova punica Anita Horvat.

Nazvali smo splitski hotel "Corner", objasnili situaciju oko prodaje nekretnine u Mažuranićevoj 1, kazali da, iako znamo da Fani Kerum (Željkova supruga, op.a.), koja je direktorica "Kruščice", ne daje izjave, možemo li ipak od nekoga iz tvrtke dobiti nekoliko riječi. Očekivali smo da će nam voditelj ili voditeljica "Cornera", na primjer, kazati kako očekuju da će i nakon prodaje zgrade tu nastaviti poslovati jer uredno ispunjavaju svoje obveze...

No, umjesto toga smo dobili sljedeću izjavu:

– Možete vi pisati laži, kao što ste pisali o dozvoli za turističke autobuse. Zato nemam komentara. Ne možete znati s kime ste razgovarali. Doviđenja – kazala nam je ženska osoba s druge strane žice.

Želi li nam to ona reći da postoji tajna veza između Kerumovih i famoznih turističkih autobusa? Jer za sada je jedino poznato da je Kerum u svom gradonačelničkom mandatu tvrtki "Apodos" potpisao ugovor o koncesiji za dva turistička autobusa za sitnih 6,5 tisuća kuna godišnje po vozilu, a da je nedavno javnost doznala da ta tvrtka, umjesto s dva, turiste vozi s pet autobusa...

STANI U RED

Zaba se prva naplaćuje
Od prodaje stare vjenčaonice najprije bi se trebala naplatiti Zagrebačka banka, a zatim, ako ostane novca, Kerumov "Koteks", koji tamo ima hipoteku drugog reda. Financijska institucija je nekretninu na dnu Mažuranićeva šetališta u zalog dobila 2008. godine kao osiguranje za kredit od 5,75 milijuna eura koji je isplatila trgovačkom lancu "Kerum". No, lanac je propao kada ga je blokirala Hypo banka koja je davala kredite za obnovu hotela "Marjan". Zaba je 2008. godine staru vjenčaonicu procijenila na 6,9 milijuna eura.

 

Naslovnica Split