Dalmacija Split

s noge na nogu

Gradski vijećnici posjetili Marjan i obišli radove na sječi zaraženih borova: 'Stanje nije toliko dramatično. U šumi se dobro radi, ali neće biti brzo gotovo'

s noge na nogu

Na zahtjev stranke Pametno,  kod Instituta su se okupili gradski vijećnici svih političkih opcija koji su se prošetali do ispod Sedla te izvidili situaciju kako napreduju radovi na (do)značavanju, sječi i izvlačenju zaraženih stabala s Marjana.

Voditelj im je bio Nenad Ružić, glavni koordinator Radne skupine za park-šumu, Nedjeljko Erjavac iz nadzorničke tvrtke "Stenavert", te prof. dr. Mirko Rušćić, čelnik Upravnog vijeća Javne ustanove "Marjan". Obilasku su u ime HDZ-a bili Stipe Božić i Ante Jukić, Jure Bučević predstavljao je HGS, a sudjelovali su i Tonči Blažević (HSLS), Ante Zoričić (Popravi grad), Ante Bradarić Šljujo (Most), te Kristina Vidan, Branimir Urlić, Sani Mardešić i Nenad Uvodić (svi iz Pametnog).

Vijećnik Bučević ustvrdio je kako je  prvi put da je prošao Marjanom od strane Instituta:

- Vidi se da je dosta terena očišćeno i nadam se da će se šuma što prije obnoviti. Obilazak smatram dobrim potezom za smirivanje strasti i prokomentiranje situacije sa strukom.

Stipe Božić kazao je da je "sječa dobra stvar jer je Marjan bio zapušten i zarastao":

- Veliki posao je napravljen do sada i dosta je toga još ostalo za napraviti. Ali očito je ovaj posao trebalo obaviti i čini mi se da će šuma biti prozračnija, a kad zazeleni, da će izgledati još i ljepše nego prije.

Većina okupljenih nam je istu stvar rekla - dugogodišnja nebriga i nerad oko park-šume je dovela do ove situacije, a sad se poduzima ono što je nužno. HSLS-ovac Blažević naglasio je kako je najvažnije da se nakon doznačavanja i sječe, te sadnje novih stabala nastavi brinuti o Marjanu:

- Komentirati u smislu što i kako bi trebalo napraviti nema smisla. Nisam nezadovoljan s onim što sam vidio danas, na naplatu je došlo 40 godina našeg nerada i sad posao treba dovesti do kraja i šumu napokon početi održavati na pravi način.

Kako smo doznali od koordinatora Ružića, na radilišteje  stigla i treća žičara koja bi se brzo trebala postaviti, a uskoro bi se još jedan takav uređaj trebao dopremiti u Split.

 

 

Većina gradskih vijećnika izjavila nam je da su uvjereni kako "radovi sigurno neće biti gotovi do početka travnja, a ni početka svibnja".

- Očekivao sam da će ovaj dio Marjana biti u još gorem stanju nego što smo danas vidjeli. Važno je da se znaju krivci za ovu situaciju i zbog koga se nepotrebno gubilo vrijeme za saniranje Marjana - dodao je Bradarić Šljujo.

Vijećnik Zoričić ustvrdio je da se "prevelika halabuka digla oko park-šume":

- Moj dojam je da histerija koja se stvorila u javnosti "ne stoji". Situacija nije toliko dramatična koliko se pokušalo predstaviti. Ljudi rade svoj posao najbolje što znaju. Tko je kriv i zašto, to nije pitanje za ljude koji saniraju štetu za koju smo svi skupa kroz više desetljeća krivi.

Sani Mardešić za kraj obilaska je istaknuo svoj stav:

- Dosta vremena provodim na Marjanu, pa sam znao kakva nas situacija očekuje. Ovo je posljedica dugoročnog nečinjenja i neodržavanja šume. Bit će tu i nepravilnosti, posjeći će se vjerojatno i koje stablo više, ali preživjet ćemo i to. Najvažnije je da se nastavi raditi kako treba.

Pametno: Tražimo od gradonačelnika da trajno zaustavo građevinske aspiracije prema park-šumi

Članovi stranke Pametno su malo prije obilaska Marjana održali konfrenciju za novinare ispred ulaza u Marjan sa strane Instituta.

Zatražili su provedbu zaključka gradskog vijeća o upisu posebnog pravnog režima za park-šumu Marjan.

- Gradsko vijeće je još u travnju 2018. godine donijelo zaključak kojim obvezuje gradonačelnika da putem nadležnih službi izvrši upis posebnog pravnog režima u zemljišne knjige za sve čestice unutar obuhvata park-šume Marjan. Pozivamo još jednom gradonačelnika da taj zaključak provede i time trajno zaustavi bilo kakve građevinske i mešetarske aspiracije prema Marjanu- kazala je Kristina Vidan iz stranke Pametno.

Naslovnica Split