Dalmacija Split

Bez krova nad glavom

Udovica i majka studentice mora napustiti stan u centru Splita u kojem obitelj živi više od 70 godina: 'Dali su nam 15 dana da iselimo, ali kamo ćemo?! Zašto nam to rade?'

Bez krova nad glavom

Da ti se život uruši, dovoljan je trenutak.

Našoj sugrađanki Slavici Kovačević bilo je dovoljno dobiti poziv odvjetnice koja ju je obavijestila kako u rukama drži odluku Županijskog suda u Rijeci kojom se nalaže da Slavica u roku od 15 dana mora napustiti stan u kojem obitelj Kovačević živi od 1945. godine.

– Meni ne treba sažaljenje, ne želim se, i neću, osjećati jadno – jasno će naša sugovornica onako "na prvu", dok pokazuje more papira, rješenja, presuda, vlasničkih listova i inih dokumenata.

– Sud u Rijeci je u konačnoj presudi kazao kako je pravo na vlasništvo jače od ljudskog prava na dom – dodaje dugogodišnja stanarka.

I tu kreće priča o sudbini i onih koji su (zaštićeni) najmoprimci i onih koji su nekada davno ostali bez imovine, pa im se onda ista vratila, priča koja je toliko zapetljana da se uistinu ne bi smjela otpetljati jednim potezom pera. Tim potezom pera ugrožena je egzistencija jedne majke na najgori mogući način.

– Ja ću na cestu – ističe Slavica bez puno zadrške.

Nakon Drugog svjetskog rata obitelj Kovačević je unajmila stan u Dumanića dvorima, predivnoj kamenoj kući u Rokovoj ulici na Lučcu. Riječ je o stančiću; na 40-ak kvadrata drvenih podova raspoređene su tek dvije sobe i kuhinja u sklopu koje je i kupaonica.

Upravo tu kupaonicu, ali i samu vodu i struju u taj su stan doveli Kovačevići. Tu se Slavičinoj svekrvi i svekru rodilo troje djece, a za jednog od sinova se ona udala sad već daleke 1990. godine.

– Mijenjali su se zakoni, pa se 1996. dogodio povrat, ali mi smo bili donekle mirni jer smo imali status zaštićenih najmoprimaca – naglašava stanarka.

– Općinski sud u Splitu je 2014. donio završnu presudu po kojoj smo dužni plaćati određenu najamninu, naravno i sve ostale račune. Upravo na tu se presudu žalio vlasnik stana – kazuje Slavica.

No, ni jednom riječju ne optužuje vlasnika stana za situaciju u kojoj se našla, danas kao udovica i majka studentice, nego optužuje državu:

– Nisam došla do ovdje svojim nečinjenjem. Sve sam radila kako mi je nalagano, sve! Država je ta koja uređuje i određuje i sada je ona svojim nečinjenjem mene dovela tu gdje jesam.

Kada je Sabor donio odluku kako će se od prvog dana rujna 2023. godine svi stanovi slični onom u kojem stanuju Kovačevići vratiti vlasnicima, promislila je kako će ipak imati vremena snaći se s tom jednom plaćom koju ima i teretom "kreditno nesposobne djelatnice".

– Meni nema listopada 2023., ja na ulicu moram sada! Gdje ću sa životom, kako ću reći kćeri da se nema kamo vratiti – pita Slavica i sebe i nas.

Udruga stanara: Presuda je kontra zakona

– Ogorčeni smo ovom presudom, pogotovo zbog toga što postoji odredba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova po kojoj zaštićeni stanari 1. rujna 2023. moraju napustiti stanove – tvrdi Iva Tukić, predsjednica Hrvatskog saveza udruga stanara.

Žalosti je i činjenica što gospođa Kovačević ni u jednom svom pravnom koraku u borbi za dom nije pogriješila, nije prekršila zakon.

– Presuda je pravomoćna i stan se mora napustiti. Onaj tko nije prošao ovakvo što ne zna koje su to traume. Mi joj kao ljudi pružamo podršku – dodala je Tukić.

 

Naslovnica Split