Dalmacija Split

Ad basilicas pictas

Vrijedni arheološki nalaz kraj Općine ponovno će se zatrpati, a u susjedstvu niče stambena zgrada; Zbog dragocjenog mozaika neki će stanari ostati bez parking mjesta

Ad basilicas pictas

Na lokaciji Ad basilicas pictas, na početku Ulice Domovinskog rata, obavlja se konzervacija ranokršćanskog mozaika otkrivenog tijekom zadnjih arheoloških istraživanja.

Sudeći po radovima koji se upravo odvijaju, vrijedni pronalazak će se ponovno zatrpati. Tako nam je potvrdila Anđela Krivić iz firme "Kvinar" iz Podstrane koja izvodi radove konzervacije.

– Trenutno se radi preventivna konzervacija, zaštita mozaika, njegovo opšivanje, odnosno obrubljivanje kako se ne bi rasuo. Napravit će se čišćenje i stavit će se dezificijent na njega. Sve rupe će se napuniti vapnenom žbukom. Ima nekoliko ulomaka koji su se odlomili, oni su sada zalijepljeni privremeno, napravit će se njihovo vraćanje.

Kada obavimo preventivnu konzervaciju, odnosno zaštitu, mozaik ćemo zatvoriti adekvatnim materijalima. U pravilu, to je geotekstil, iznad njega se stavlja folija. U svakom slučaju, mozaik mora biti konzerviran. Radimo do te faze, ne znamo što će se dalje događati vezano uz Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel, hoće li se dalje na njemu raditi. Naša funkcija je zaštititi mozaik kako se on ne bi više narušavao – napomenula je Krivić.

Veliko otkriće u Splitu: kod Općine pronađeni vrijedni arheološki nalazi, tek nešto mlađi od Palače!; 'Tu se događala jedna vrlo bitna kasnoantička priča'

Znači li to da projekt još nije došao do faze izrade mozaika, upitali smo sugovornicu.

– Ne, nije predviđena nikakva izrada novih kockica, odnosno retuš se ne radi nego isključivo njegova preventivna zaštita. Da se sačuva što više originala i postojećeg stanja za budućnost. Tko zna, možda će se i dalje raditi, ali to se ne zna – kažu nam iz "Kvinara".

Hoće li se mozaik zatrpati, kad se na njega stavi geotekstil?

– Da, zatrpat će se. Stavlja vam se nekakav agregat poviše, tako da on amortizira sve sljedeće radove na mozaiku, hoće li netko na njemu šetati ili neće. Zaštitit će se i stvoriti njegova mikroklima u kojoj je on bio svih ovih godine, zbog toga je i ostao sačuvan.

Nastojat će se opet stvoriti mikroklima da bi se sačuvao mozaik?

– Naravno, jer da ga ostavimo ovako otvorenog, s prvim sunčanijim danima bi cijeli popucao. Treba pažljivo izraditi cijeli plan za budućnost. Ali, sada ga prvo trebamo konzervirati. Vrlo brzo će biti obložen, prekrit ćemo ga prije proljeća, tako da nema opasnosti za njega – ustvrdila je Krivić i dodala kako će radovi na mozaiku trajati tjedan do dva, što ovisi o vremenskim uvjetima, jer po kiši ne smiju raditi.

Premda je dr. Radoslav Bužančić, pročelnik konzervatora, nedavno za "Slobodnu" najavio kako će se izgradnja buduće zgrade na ovoj značajnoj lokaciji uvjetovati prezentacijom arheologije na otvorenom, arhitekt Damir Rako tvrdi kako su objekt i mozaik odvojeni i ne ovise jedan o drugome.

– Prezentacija mozaika nije uvjet za dobivanje građevinske dozvole, kuća je dislocirana od mozaika, nisu u nikakvim dodirnim točkama. Jedno i drugo je unutar ukupnog zahvata, ali samo prezentiranje mozaika javnosti je posebni projekt koji ne radimo mi arhitekti, nego arheolozi i konzervatori.

Vjerujem da oni sad idu s privremenom zaštitom mozaika radi zaštićivanja od kiše i raznih predmeta, nakon toga bi se nalaz prezentirao, ali na koji način, ne bih prejudicirao, jer je to posao arheologa – kazao je Rako.

Hoće li privatni investitor brže izgraditi zgradu na arheološkom nalazištu ili će konzervatori prije toga javnosti prezentirati mozaik iz 6. stoljeća, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, stručnjaci su uvjetovali da zgrada kojoj su dopustili da se podigne na vrijednom lokalitetu bude podignuta na stupovima.

Zbog toga svi budući stanari neće imati parkirališno mjesto na toj lokaciji. Arhitekt Rako naglasio je kako će desetak mjesta za vozila biti osigurano na tome mjestu, prema "Lavčevićevoj" zgradi, dok će ostala mjesta ulagač otkupljivati od Grada, "kao u slučajevima kad se izvode gradnje u povijesnoj jezgri".

 

Stari panj zamalo rastresao baštinu

Konzervaciji mozaika ispriječio se – stari panj. Svjedoci su vidjeli radnika kako se muči s njim, no na koncu je zaključio da ga ne smije vaditi, jer bi zajedno s ostacima odavno uklonjenog stabla podigao i dio mozaika.

– Korijenje ide ispod mozaika, otpilali smo dio koji nam smeta, a panj je ostao na svome mjestu – kazala je Krivić.

 

Naslovnica Split